Nvidia teatas eile 28. jaanuaril lõppenud neljanda kvartali tulemused, kus selgus, et kiibitootja on aastases võrdluses enam kui kolmekordistanud enda käibe, jõudes seega 22,1 miljardi dollarini. Seda on 22% enam kui eelmises kvartalis. Aastases võrdluses on tõus olnud 265%. Kasumiks aktsia kohta kujunes 5,16 dollarit. Muuhulgas ületas viimase kvartali tulemus mitmete analüütikute ootused. Paljud eeldasid, et viimase kvartali käibeks kujuneb 20,4 miljardit dollarit ja kasum aktsia kohta saab olema 4,6 dollarit.

Nvidia andmekeskuse divisjon on tänaseks ettevõtte kõige suurem haru, mis on müüginumbreid kasvatanud, moodustades käibest 18,4 miljardit dollarit. Seda on 409% rohkem kui aasta tagasi samal perioodil. Mängude kiibid tõid müüki aga 2,87 miljardit dollari.

Ettevõte teatas ka dividendi, mille suuruseks on 0,04 dollarit. Dividend makstakse välja 27. märtsil. Esimese kvartali müügituluks eeldab ettevõte 24 miljardit dollarit

„Kiirenenud andmetöötlus ja generatiivne tehisintellekt on jõudnud murdepunktini. Nõudlus kasvab kogu maailmas erinevates ettevõtetes, tööstustes ja rahvustes,“ tõdes NVIDIA tegevjuht Jensen Huang ettevõtte raportis. „Me teeme oma parima, et konkureerida turuga ja saavutada jätkuvat edu,“ lisas Huang.

Positiivse uudise järel hüppas aktsia järelkauplemisel ligi 11%. Aktsia sulgus 674,72 dollari taseme juures, kaubeldes aasta alguse hinnast ligi 40% kõrgemal. Nvidia turuväärtus kasvas enam kui 400 miljardit dollarit, kujundades ettevõtte väärtuseks 1,7 triljonit dollarit. Investorite sõnul saab kiibitootja kasu peamiselt tehisintellekti buumist. NVIDIA tuules näitasid eile head tõusu ka mitmete teiste kiibitootjate aktsiad nagu Micro Devices, Broadcom ja Marvell Technology.

Kõnes analüütikutele tõdes Huang ka seda, et ehkki ettevõtte tootmine paraneb, näitab nõudlus siiski mõningast aeglustumist. „Generatiivne tehisintellekt on käima lükanud täiesti uue investeerimistsükli,“ ütles Huang.

Ettevõtted nagu Amazon, Meta, Microsoft, Alphabet, Google on täna Nvidia suurimad kliendid, moodustades käibest ligi 40%. Nvidia töötab usinalt ka selle kallal, et enda tehisintellekti tehnoloogiat müüa mitte ainult andmekeskustel põhinevatele ettevõtetele, vaid ka riikidele. Nõnda on Huang reisinud mööda maailma ja teinud valitsustele selgitamistööd, miks nad vajad enda tehisintellekti süsteeme. Argumendiks toob ta andmekaitse ja teistega konkurentsis püsimise.

Siiski seisab kiibitootja silmitsi ka mitmete riskide, sealhulgas kasvava nõudlusega ning tõsiasjaga, kus mitmed suurklientidest ettevõtted näevad vaeva omaenda kiipide välja töötamisega. Samuti peab ettevõte kohanduma uute ekspordireeglitega Hiinasse – riiki, mis on täna üks suurimaid pooljuhtide turge maailmas. Ettevõte on olulised vähendanud toodete müüki sinna piirkonda. Samas ütles ettevõtte finantsjuht ligi kolm kuud tagasi, et Nvidia tulemused oleksid olnud kõrgemad ilma Hiina ekspordi karmistunud reegliteta.