Siit ja sealt üle Eesti kostab aina sagedamini, kuidas alles hiljuti kasutuskõlblikuks tunnistatud kütteseadmed järsku enam korstnapühkija hinnangul kasutada ei kõlbagi.

Elukutselise korstnapühkija sõnul on et tegemist tõsise probleemiga ja puudega köetavate kütteseadmete omanikud peaksid olema väga valvsad.

„Tegelikult on tegemist tõsise probleemiga. Enne küttesüsteemide portaali kasutuselevõttu väga paljud korstnapühkijad ei hinnanud tervikuna küttesüsteemide tuleohutust hoonetes ning seetõttu on minu hinnangul vähemalt enam kui poole hoonete küttesüsteemidest jäänud vajaliku tähelepanuta tuleohutusnõuetele vastavuse osas (isegi julgen arvata, et see osa võib olla 70-80%). Ja nüüd on olukord, kus inimesed on segaduses, sest on isegi saadud kasutusluba, mille kohaselt kõik pidanuks olema ju korras,“ rääkis anonüümsust soovinud korstnapühkija Geeniusele.

Ühe probleemse objekti osas 2023. aastal, kus tuli kogu kortermajale kütteseadmete kasutuskeeld panna, tuli välja, et tegelikult olid tuleohutuseksperdid teinud objektile negatiivse ekspertiisi aastal 2017, kuid see oli ilmselt eelmise KÜ juhatuse poolt ära peidetud ning kuidagi nihverdati endale kasutusluba. „Päästeamet küll kontrollib pabereid, kuid kohapeal detailset küttesüsteemide kontrolli üldjuhul ei tehta, seega kui korstnapühkija on jätnud samuti hindamata küttesüsteemide tuleohutusele vastavuse, siis ei olegi seda teadmist, et midagi oleks korrast ära,“ tunnistas korstnapühkija.