Sain uue Xiaomi 14 enda kätte veebruari esimestel päevadel (veel enne ametlikku esitlust 25. veebruaril Barcelonas), nii et mul oli piisavalt aega Xiaomi 14 „piinamiseks“ selgitamaks välja, mida see suudab võrreldes eelmise mudeliga.

Üldinfo Xiaomi 14 kohta

Xiaomi jääb truuks oma traditsioonidele – firma parim telefon püsib kompaktsena, sest on varustatud 6,36-tollise ekraaniga. Erinevad testid näitavad juba praegu, et tänu Snapdragon 8 Gen 3 protsessorile on Xiaomi 14 üks kiiremaid nutitelefone turul.

Telefonikarbist leidsin lisaks 90 W laadijale ja USB-kaablile ka kaitseümbrise. Musta värvi mudeli jaoks on Xiaomi valinud tumehalli läbipaistmatu ümbrise. Musta telefoni tagumine kaas on kaetud mati kattega, kuid teiste mudelite tagumine kaas võib olla kaetud Gorilla Glass 5“ klaasiga. Xiaomi 14 hakatakse tootma kolmes värvitoonis: must, hõbedane ja roheline.

Xiaomi 14 hermeetilisus vastab IP68 sertifikaadile, mis tähendab, et see on täielikult kaitstud tolmu eest ja seda võib lühikeseks ajaks vette kasta (1,5 m sügavusel võib olla koguni kuni 30 minutit). Ma ei soovita seda kasutada vee all filmimiseks ega spetsiaalselt vees hoida, aga kui telefon kukub käest järves kahlates ja päikeseloojangut pildistades, ei juhtu sellega midagi.

Ekraani kaitseb Gorilla Glass Victuse klaas, alumiiniumkorpuse küljed on siledad, SIM-kaardi pesa kate ja ühendused on ideaalselt korpuse külge liibunud. Juba esmapilgul on näha, et tootmise ja kokku panemise kvaliteet on väga kõrge (see on Xiaomile omane – ei tahaks seda isegi korrata). Tõsi, kaameraplokk on üsna massiivne, kuid see on juba tehnoloogiline, mitte disainlahendus.

Telefonil Xiaomi 14 ei ole 3,5 mm heliühendust ja te ei saa sisse panna microSD-kaarti, kuid minu testitud mudelil oli püsimälu 512 GB. Balti riikides hakataksegi müüma nimelt Xiaomi 14 telefone, millel on püsimälu 512 GB ja operatiivmälu 12 GB.

5G-d toetavasse telefoni Xiaomi 14 saab panna kaks nanoSIM-kaarti või kasutada üht nanoSIM-kaarti ja üht virtuaalset eSIM-kaarti. Telefoni kaameraplokk on varustatud ka IR-saatjaga, seega saab selle telefoniga hallata ka sellega ühilduvat telerit. Samuti on olemas Bluetooth 5.4 ja NFC-sidetehnoloogiad.

Optiline sõrmejäljeskanner on integreeritud ekraanile. Selle äratundmiskiirus ei valmistanud pettumust. Samuti saab kasutada näotuvastusfunktsiooni – see töötab kiiresti ja usaldusväärselt.

Uus operatsioonisüsteem Xiaomi HyperOS

Xiaomi 14 telefoniga on kaasas uus Xiaomi operatsioonisüsteem Xiaomi HyperOS, mis on loodud Android 14 põhjal. Tootja esitleb uut süsteemi kui erilist hüpet tulevikku, sest alates 2017. aastast arendatava Xiaomi HyperOS-iga püütakse ühendada ühtseks struktuuriks kõik targa kodu ökosüsteemi seadmed. Lõppeesmärk on tagada seadme maksimaalne jõudlus, parem kasutuskogemus ja hõlbustada kõigi Xiaomi seadmete sujuvat ühildamist. Kuid ärge arvake, et Xiaomi HyperOS on midagi uut, seninägematut ja tundmatut: kui teil on vanem Xiaomi telefon, millel on MIUI-kasutajaliides, siis ei märka te MIUI ja Xiaomi HyperOS-i vahel väga suuri erinevusi – kindlasti ei ole vaja uuesti kasutajaliidesega harjuda. Üldiselt, nagu ka MIUI puhul, nii on ka Xiaomi HyperOS lihtne, kergesti mõistetav, intuitiivne, piisava hulga praktiliste funktsioonidega.

Xiaomi lubab pakkuda operatsioonisüsteemi uuendusi neli aastat ja turvavärskendusi viis aastat.

Uues Xiaomi 14 telefonis on 2010. aastal ilmunud MIUI-liides asendatud Xiaomi HyperOS-iga – nutikama, turvalisema ja universaalsemaga, mis töötab sujuvamalt, ilma viivituste või vigadeta, loobudes dünaamilisematest MIUI 14 versioonile iseloomulikest piltidest. Lisaks on Xiaomi HyperOS-il erinevaid lisafunktsioone, mida MIUI-l ei olnud.

Xiaomi 14 fotoaparaadi puhul on raske vigu leida

Xiaomi arendab oma tipptasemel nutitelefonide kaameraid koos kuulsa Saksa optikafirmaga Leica. Selle koostöö tulemused on kõige paremini nähtavad Xiaomi 14 tehtud fotosid vaadates.

Kõik kolm Xiaomi 14 tagakaamerat on 50 MP, selfikaamera aga eraldusvõimega 32 MP. Kaameraplokile (Leica logo all) on väikeste tähtedega graveeritud kaameraploki andmed: Vario-Summilux 1:1,6–2,2/14–75 ASPH.

Põhiobjektiivi fookuskaugus on 23 mm ja maksimaalne diafragma on f/1,6. See objektiiv jäädvustab pildid uue 1/1,31-tollise Light Fusion 900 sensoriga. Optilise stabilisaatoriga varustatud põhikaamerat täiendavad 50 MP lainurkkaamera ja 50 MP teleobjektiiv 3,2-kordse optilise suumiga.

Teleobjektiivi fookuskaugus on 75 mm ja maksimaalne diafragma on f/2,0. Väärib märkimist, et maksimaalne eraldusvõime 50 MP on saadaval ainult portreerežiimis, samas kui tavalises fotorežiimis pildistades on selle eraldusvõime 32 MP. Kuid optiline suurendus pakub ainulaadseid võimalusi: Xiaomi 14 kaameraga saab teha suurepäraseid makrofotosid, pildistatud objektide servad ei ole moonutatud, peegelkaamera võib kappi tolmu koguma jätta.

Ja kogu komplekti täiendab suurepäraselt lainurkne 14 mm fookuskaugusega Leica objektiiv, mis jäädvustab pildid 115-kraadise nurga all ja millel on elektrooniline pildistabilisaator.

Lisaks optikale tehakse koostööd Leicaga ka tarkvara väljatöötamisel – fotoaparaadi kasutajad leiavad kaamerarakendusest mitmeid pildistiile, samuti kaks Leica eristiili: Leica Vibrant ja Leica Authentic. Leica Vibranti kasutamisel on värvid elavamad, samas kui Leica Authenticu eesmärgiks on Leica klassikaliste fotoaparaatide originaalse värvistiili taasloomine. Samuti on palju filtreid, sealhulgas mitu Leica välja töötatud filtrit.

Nii põhikaamera kui ka lainurkkaamera töötavad neli ühes pikslite jagamise funktsiooniga ja tagavad piltide hea kvaliteedi. Kõik, mis ma päevavalguses pildistasin, oli fantastiline – fotod on suurepärased, paistavad silma erilise selguse ja paljude detailide poolest. Väga hästi on edasi antud nii heledad kui ka tumedamad detailid, st dünaamiline diapasoon on väga suur. Pildi kvaliteeti hinnates – käsi ei sirutu enam peegelkaamera järele.

Xiaomi 14 teeb suurepäraseid fotosid ka vähese valguse tingimustes. Tänu optilisele suurendusele suudab teleobjektiivi kaamera jäädvustada kuni 3,2-kordselt suurendatud pilte, ilma et kvaliteet langeks.

Xiaomi 14 põhikaamera saab filmida 8K resolutsioonis kiirusel 24 kaadrit sekundis. Lainurkkaamera ja teleobjektiiv filmivad 4K eraldusvõimega ja kiirusega 60 kaadrit sekundis. Filmimise ajal saab objektiive vahetada, kuid sel juhul on maksimaalne eraldusvõime 4K. 

Väga selge ekraan – õues pole mingeid probleeme

6,36-tollise OLED-ekraani eraldusvõime on 2670 × 1200, mille tulemuseks on kõrge pikslitihedus 460 PPI. Ekraan toetab mitte ainult HDR10+, vaid ka Dolby Visioni. Standardseadistuses kohandab Xiaomi 14 automaatselt ekraani värskendussagedust kuvatava sisuga, kuid sagedust on võimalik ka käsitsi seada 60 või 120 Hz peale.

Ekraani pilt on selge ja terav. Ekraani ereduse maksimaalne näitaja ulatub isegi 3000 nitini. Võrrelge 3000 nitti 1900 nitiga, mille poolest erines eelmise aasta mudel Xiaomi 13 – see tähendab umbes 58-protsendilist kasvu.

Mulle meeldis kõige rohkem Xiaomi 14 pildi kvaliteet, kui ekraani seadetes oli värvilahendus Original Color Pro ja valitud ka soe (Warm) värvitemperatuur. Sel juhul oli värvide täpsus ja loomulikkus hämmastav. Valides värvirežiimi Vivid, kohandab ekraan värve dünaamiliselt sisuga ja värvid on sel juhul kirkamad. Värvide reguleerimise võimalused on väga suured, nii et sel, kellele meeldib seda teha, on kindlasti piisavalt tegevust.

Väga hästi tulevad Xiaomi 14 ekraani eelised esile õues pildistades. Tõsi, proovisin seda telefoni veebruaris, st talvise valguse tingimustes, kuid vähemalt kolm päeva oli veebruaris päikesepaisteline ilm, seega võin öelda, et ka suvel, kui päike paistab, näitab ekraan selget pilti.

Xiaomi 14 ülivõimas protsessor

Xiaomi 14 toiteallikaks on tipptasemel Snapdragon 8 Gen 3 protsessor, nii et 12 GB operatiivmäluga ja ülikiiresti töötava UFS 4.0 salvestusruumiga on see telefon üks kiiremaid tänapäeval saada olevaid nutitelefone.

Jõudluse poolest edestab Snapdragon 8 Gen 3 oluliselt eelmisesse Xiaomi 13 mudelisse paigaldatud protsessorit Snapdragon 8 Gen 2, kuigi viimast kiidetakse endiselt. Erinevate testide tulemused näitavad, et kolmanda põlvkonna Snapdragon 8 protsessori jõudlus on 14–24% suurem kui teise põlvkonna Snapdragon 8 protsessori jõudlus. Üks test näitas lausa 30%. Tänu Snapdragon 8 Gen 3 protsessorile ja 120 Hz värskendussagedusega ekraanile sobib Xiaomi 14 telefon suurepäraselt mängimiseks. Isegi väga keerulise graafikaga mängud töötavad selles telefonis tõrgeteta (isegi graafika kõrge eraldusvõimega seadistuse puhul).

Xiaomi 14 telefoni paigaldatud Xiaomi Loop LiquidCooli protsessori jahutussüsteem tagab telefoni stabiilse töö nii keerulisi mänge mängides kui ka kõrglahutusega videoid vaadates või keerukate, rohkem ressurssi nõudvate rakenduste kasutamisel. Ma ei märganud mingeid jõudlusprobleeme ei mänge mängides, videosisu vaadates ega keerukamate programmidega töötades. Xiaomi 14 soojeneb suure koormuse korral veidi, kuid jõudlus püsib endiselt.

Lühidalt helist

Ma ei arvanud, et õhuke telefon võib kõlada nagu massiivne kõlar – akustikal on omad reeglid ja isegi moodsaim tehnika ei suuda neid ületada. Kuid mulle meeldis see, et selle telefoni kõlarid edastasid häält üsna loomulikult. Nutitelefonidele omaselt ei ole helivalikus peaaegu üldse madalaid helitoone.

Xiaomi 14 tagab kõnede ajal heli hea kvaliteedi. Hääl on alati selgelt kuuldav, sest taustamüra elimineeritakse üsna tõhusalt – selleks on loodud taustamüra püüdev eraldi mikrofon ja mürasummutussüsteem.

Aku laadimine

4610 mAh mahuga Xiaomi 14 aku ei kuulu kindlasti kõige mahukamate hulka, kuid energiat kasutab telefon väga säästlikult. Telefonile lisatud 90 W laadija laeb telefoni väga kiiresti – nullist kuni saja protsendini laeb telefon 35 minutiga (50%-ni laeb telefon u 10 minutiga ja 80%-ni jõuab 20 minutiga).

Xiaomi 14 toetab juhtmevaba laadimist kuni 50 W. Samuti on 10 W jõudlusega vastupidise juhtmevaba laadimise funktsioon – mitte eriti võimas, aga kui kell annab teada, et hakkab tühjaks saama, siis laadida saate. 

Hinnang

Xiaomi 14 on kompaktne ja väga soliidne kõrgklassi nutitelefon, millel on laialdased funktsioonid, võimas protsessor, väga selge OLED-ekraan ning säästlikult energiat kasutav aku.

Imetlemata ei saa jätta ka selle telefoni kaameraid, mis on välja töötatud koostöös optikafirmaga Leica. Jõudluse ja pildistamise mõttes on see telefon tõeline liider. Kõik selle funktsioonid alates pildi kvaliteedist ekraanil ja protsessori jõudlusest kuni kaamerate ja uue operatsioonisüsteemini on suurepärased. Ja ärge imestage, kui see telefon tõuseb peagi edetabeli tippu. Xiaomi 14 on seda väärt.

 

Jaga
Kommentaarid