Ettevõte kannab nime Polarica Berjanhankita OÜ. Kristo tailasest äripartner Kalyakorn Phongphitile sai samuti süüdistuse 77 raskes inimkaubandusega seotud kuriteos.

Juhtum puudutab Tai marjakorjajaid, keda sunniti kehvades ja alandavates töötingimustes töötama ja ületunde tegema. Väidetavad kuriteod pandi toime 2022. aastal Soome eri osades. Kurjategijad värvati Tais.

Kahtlustatavad on oma süüd eitanud. Ühele kahtlustatavale otsustati süüdistust mitte esitada. Kahtlusalune töötas ettevõttes 2022. aastal ja teda kahtlustati eeluurimise käigus 77 raskendatud inimkaubandusega seotud kuriteole kaasaaitamises. Prokuröri sõnul ei olnud aga kaasaaitamise kohta piisavalt tõendeid.

Kuriteole kaasaaitamises kahtlustatakse ka valitsuse ametnikku

Soome valitsuse nõunik ja majandus- ja tööhõiveministeeriumi kõrgem ametnik Olli Sorainen, kes osales marjaseaduse ettevalmistamisel, on samuti kahtlusalune juhtumi ühes harus. Teda kahtlustatakse altkäemaksu võtmises ja raskes ametikoha kuritarvitamises.

Politsei sõnul viidi eeluurimine läbi selleks, et selgitada välja, milliseid eeliseid ametnik võis taotleda ja kas need eelised võisid mõjutada asutuse tegevust, sealhulgas õigusaktide koostamist.

Kohtuasja menetlemine on veel pooleli. Ametnik Olli Sorainen on eitanud igasuguseid rikkumisi. Altkäemaksu võtmise ja ametialaste rikkumiste harus kahtlustatakse veel kahte inimest.