Neljanda kvartali puhaskahjumiks kujunes 2,68 miljonit eurot (IV kv 2022: -0,81 miljonit) ning müük suurenes 0,9% 41,73 miljoni euroni. Aktsia kohta kujunes kahjumiks 0,34 eurot (2022: 0,11). Dividenditeadet on ettevõttelt oodata koos aktsionäride koosoleku kutsega.

Terve 2023. aasta peale kujunes müügituluks 209 miljonit eurot, mis on aastavõrdluses 6% kasv. Aasta lõpetati 3,68 miljoni eurose kasumiga (aktsia kohta 0,47 eurot), kui aasta varem kujunes kahjumiks 0,6 miljonit eurot (aktsia kohta -0,08 eurot).

Analüüsimaja Enlight Research toob välja, et tulemused jäid ootustele alla: neljanda kvartali müügitulu oli 3% väiksem kui prognoositi, terve aasta kasum aga 33% nõrgem. Samas viidatakse, et dividendi võiks siiski ettevõttelt oodata, sh otsus võiks saabuda koos üldkoosoleku teatega. Dividenditootluseks prognoositakse 7,7%.

„Eelmine aasta oli Novaturase jaoks tõeliselt edukas, sest tulud ja EBITDA ületasid viimase viie aasta tulemusi. Selles üha suurenevas konkurentsikeskkonnas oli võtmeteguriks meie kõige laiem sihtkohtade pakkumine piirkonnas ja nende kiire haldamine vastavalt klientide vajadustele. Lisaks muutsid langevad kütusehinnad reisijatele hinnad taskukohasemaks ja avaldasid positiivset mõju ettevõtte kasumlikkusele,“ ütles Novaturas grupi peadirektor Kristijonas Kaikaris.

Tema sõnul ei keskendutud eelmisel aastal ainult peamistele reisijate seas populaarsetele puhkuse sihtkohtadele, nagu näiteks Türgi, Kreeka saared, Bulgaaria, Itaalia ja Hispaania kuurordid, Egiptus, Tenerife ja Madeira, vaid ka Montenegrole, millest on saanud Novaturase visiitkaart. Samuti pöörati tähelepanu Tuneesiasse reisijate arvu kasvatamisele. Ettevõtte andmetel otsustas iga teine reisikorraldaja kaudu Montenegrosse puhkama läinud klient Novaturase kasuks.

2023. aastal teenindas Novaturas kokku 259 000 klienti, mis on võrreldes 2022. aastaga veidi ehk kolm protsenti vähem. See on tingitud nii suurenenud turukonkurentsist kui ka Iisraeli sõjast, mille tulemusel pidi Novaturas turvalisuse tagamiseks ajutiselt katkestama Jordaania reisid ja optimeerima Egiptuse programmi. Eestis teenindas ettevõte mullu ligi 64 000 klienti.

Eelmise aasta keskel valis Novaturas grupp juhatuse uueks ametiajaks. Lisaks Ugnius Radvilale, kes jätkab oma tööd, on ametisse nimetatud kaks uut liiget: Tomas Korganas ja juhatuse uus esimees Gediminas Almantas.

Novembris lõpetas ettevõte oma aktsiate tagasiostmise. Novaturas grupp ostis tagasi ligi 76 000 aktsiat (umbes üks protsent kogumahust) peaaegu 0,25 miljoni euro eest ja kavatseb need järgmise kolme aasta jooksul jaotada Leedu, Läti ja Eesti töötajatele. See on ettevõtte viis hoolitseda oma töötajate heaolu eest, suurendades nende kaasatust ja meelitades ligi uusi talente.

Kui tulemustele eelnevalt kerkis Novaturase aktsia Leedu börsil ligi 6%, küündides 3,64 euroni, siis täna on aktsia langenud üle 7% hinnale 3,38 eurot.