„Külmad ilmad, kukkuv hind ja hea tarnekindlus on sel küttehooajal gaasi tarbimist meie piirkonnas oluliselt kasvatanud, Eestis aastatagusega võrreldes üle 40 protsendi. Maagaas tõestas pakasega oma olulist rolli varustuskindluse tagamisel. Jaanuari külmalaine ajal ületas maagaasi tarbimine elektrienergia tarbimist ning nähtavas tulevikus on maagaasi kasutamine Eestis vältimatu selleks, et talvisel ajal toad külmaks ja pimedaks ei jääks,“ märkis Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik.

„Ettepoole vaadates on põhjust optimismiks, sest Euroopa gaasimahutites on sooja talve järel gaasi alles rohkem kui tavaliselt ja mahutite täitmine järgnevaks talveks läheb prognooside kohaselt libedalt. 2025. aastal käivituvad juba mitmed uued LNG ekspordiprojektid, turule lisandub suures mahus LNG-d ja struktuursest defitsiidist liigutakse ülejääki, mis kokkuvõttes tagab tarbijatele veel madalamad hinnad,“ lausus Kaasik.

Maagaas tuuakse valdavalt Ameerika Ühendriikidest ja Norrast veeldatud kujul ehk LNG-na Soome Inkoo ja Leedu Klaipeda terminalidesse. Eesti Gaas tõi möödunud aastal piirkonda 18 laevatäit LNG-d. Üks laevatäis gaasi moodustab umbes neljandiku Eesti aastasest gaasitarbimisest. Eesti Gaas müüs möödunud aastal Soomes, Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas gaasi ja elektrit kokku 15,9 TWh, energiamüügi kogus suurenes aastaga kaks korda.