Eile tegi Euroopa Prokuratuur otsustava lükke kuritegeliku organisatsiooni vastu, keda kahtlustatakse olevat erinevate seadmete ja ka näokaitsemaskide müügi kaudu ulatusliku 195 miljoni euro suuruse käibemaksupettuse taga.

EPPO juhitud piiriülese tegevuse käigus viidi operatsioon Midas raames läbi üle 180 läbiotsimise ja 14 inimese vahistamine.

Läbiotsimiste käigus konfiskeerisid õiguskaitseorganid suures koguses nutitelefone, mille väärtus oli üle 15,3 miljoni euro, samuti jaht, mille väärtus oli 3 miljonit eurot, ning 1,2 miljonit eurot sularaha ja krüptovaluutat. Konfiskeeriti mitu autot, sealhulgas Rolls-Royce, BMW ja Range Rover. Samuti leiti kahtlusaluste elukohtadest ehteid, luksuskellasid ja 2,5 kg kulda.

Tegemist on kahtlustatava käibemaksukarusselli pettusega - mis on keerulise kriminaalne skeem, mis kasutab ära Euroopa Liidus kehtivaid maksuvabastusi piiriüleste tehingute tegemisel liikmesriikide vahel.

Vahistamised toimusid 17 riigis: Albaanias, Austrias, Horvaatias, Küprosel, Tšehhi Vabariigis, Eestis, Saksamaal, Ungaris, Itaalias, Maltal, Madalmaades, Poolas, Portugalis, Slovakkias, Sloveenias, Rootsis ja Ühendkuningriigis.

Keeruline kuritegelik ökosüsteem

Pettuse taga on väidetavalt alates 2017. aastast Saksa ettevõte, kes on juhtinud erinevaid käibemaksupettuste skeeme. Kahtlustatavad kasutasid pettuse eesmärgil kauplejate ahelaid, mis kadusid ilma maksukohustusi täitmata.

Arvatakse, et 2020. aastal sisenesid samad käibemaksupettuste korraldajad ka näokaitsemaskide turule. Covid-19 pandeemia ajal oli kaitsvate näomaskide järele suur nõudlus; kahtlusaluste juhitud ettevõte ostis neid kadunud kauplejalt ja kanaliseeris need mitme puhverettevõtte kaudu, et varjata nende lõppsihtkohta. Paberil asus nende ettevõte Hongkongis, kuid tegelikult olid näomaskid Saksamaal asuvas laos ja jäid sinna, kuni riigi tervishoiuministeerium ostis need väidetavalt Hongkongis asuvalt ettevõttelt. Uurimise kohaselt ei tagastanud ei tarneahela alguses olev ettevõte ega ka Hongkongis asuv ettevõte käibemaksu, mille nad olid saanud näomaskide müügil ministeeriumile.

Arvatakse, et tuvastatud käibemaksupettuse skeemide taga olev kahtlustatav kuritegelik organisatsioon lõi oma kuritegeliku tegevuse maskeerimiseks mitmeid varifirmasid, fiktiivseid identiteete ja salajasi sidevahendeid.

Üksikute süütegude tuvastamine ja seostamine kestis kaks ja pool aastat.

EPPO on Euroopa Liidu sõltumatu prokuratuur. See vastutab ELi finantshuvide vastu suunatud kuritegude uurimise, nende eest ja nende eest, mis on suunatud ELi finantshuvide vastu suunatud kuritegude menetlemise ja kohtusse toomise eest.