Turuteate järgi naaseb 1600-megavatine reaktor elektrivõrku 8. aprillil. Seejuures on tegu pikalt ette planeeritud aastahooldusega, mis on elektriturule olnud teada enam kui poolteist aastat.

Kuigi Olkiluotokolmas reaktor on Soome suurim tootmisvõimsus, ei eeldata, et selle eemalolek avaldab börsihinnale suurt mõju, kirjutab Ilta-Sanomat.

„Turg näib eeldavat, et Soome elektrihind kujuneb tavaolukorraga võrreldes kallimaks kui meie naabritel, kuid mitte dramaatiliselt,“ kommenteeris Soome energiaettevõte liidu juht Pekka Salomaa.

Kuna Eesti ja Soome vaheline ülekandekaabel Estlink 2 (650 MW) on kuni suve lõpuni rivist väljas, on Soome hinnamõju Eestile tavapärasest väiksem ning hinnaerinevused kahe riigi vahel suuremad. Näiteks täna maksab börsielekter Eestis 79,23 ja Soomes 93,50 eurot megavatt-tunni eest.

Tuletisinstrumentid näitavad Soome keskmiseks börsihinnaks märtsis ca 70 eurot megavatt-tunni eest. Võrdlusena, veebruaris oli Soome elektrihind 51,58 eurot megavatt-tunni eest.

Olkiluoto 3 omaniku Teollisuuden Voima (TVO) teatel tootsid Olkiluoto tuumajaama kolm reaktorit eelmisel aastal 31 protsenti Soomes tarbitud elektrist. Olkiluoto 3 toodang moodustas tuumaelektrijaama kogutoodangust omakorda 42 protsenti, kuigi see ei olnud töös kogu aasta vältel.