Kui on küpsenud plaan müüa oma kodu ja laen enne tähtaega tagastada, tuleb arvestada, et enamik Eesti pankasid eeldavad laenu tasuta tagastamiseks kolmekuulist etteteatamistähtaega. „Esmalt on mõistlik välja selgitada laenu ennetähtaegse tagastamise tingimused ning seejärel asuda oma kodu müüma,“ selgitab LHV eraisikute finantseerimise juht Catlin Vatsel.

Laenu lõpetamise avalduse esitamise täpne ajastus sõltub sellest, kui kiire kodu müümisega on. Juhul, kui müügiga on kiire, tuleb avaldus esitada esimesel võimalusel, ent olla enamiku pankade puhul valmis lisatasudeks. Olukorras, kus kodu müügiga nii kiiret ei ole, saab avalduse esitada siis, kui kodule on leitud ostja. Pärast kolmekuulist ooteperioodi saab kodu müüa ja laenu tasuta tagastada.

Järgmisena ootab pank võimalikku notariaega. Kui ostja on leitud, ostjal oma pangast positiivne laenupakkumine olemas ja müüjaga broneerimisleping sõlmitud, siis lepitakse ühiselt kokku notariaeg, mil toimub ostu-müügi tehing. Pank annab kliendile ja notarile teada, kui palju tuleb laenu tagastada, et hüpoteek vabastada. „Täpne summa selgub siis, kui notari päev on paigas. Panga esindaja tuleb notarisse ja allkirjastab ka lepingu. Lisaks võib veel notaris olla ostja panga esindaja, kui ostetakse laenuga,“ kirjeldab Vatsel protsessi.

Koduvahetuslaen päästab ajutisest eluasemest

Sageli uuritakse pankadelt võimaluse kohta kodu näiteks suurema vastu vahetada viisil, et n-ö kahe kodu vahel ei peaks elama ajutisel elamispinnal, vaid saaks vana kodu müügiperioodi jooksul juba uude koju kolida.

Vana kodu müügiperioodil uue kodu ostmine on Vatseli sõnul võimalik koduvahetuslaenu abil. Sellisel juhul on tavaks võtta uue kodu laenule pooleaastane maksepuhkus, et ei peaks korraga kahte laenu tasuma. „Siiski peab maksevõime kannatama kahe laenu maksmist ka laenupuhkuse ajal ja vana kodu piisavalt likviidne olema,“ sõnab Vatsel.

Müüdava kodu hinnasoovi kujundamisel tuleks realistlikult turgu hinnata, sest vana vara on vaja kuue kuuga maha müüa. „Kindlasti peab oma peas olema valmis ka hinnas alla tulema, kuna müügisurve aja näol on peal,“ rõhutab Vatsel.

Üldjoontes samasugune loogika kehtib ka juhul, kui kliendil on soov koduvahetuslaenuga kohe uude koju kolida, kuid omafinantseeringut tasuda vana kodu müügist saadava rahaga. „Kui kliendi vana kodu väärtus lubab hiljem tagastada nii olemasoleva kodulaenu jäägi kui tasuda uue kogu sissemakse, on võimalik koduvahetuslaenu toel kohe uude koju kolida ning poole aasta jooksul vana kodu müüa,“ kirjeldab Vatsel räptsepalahendust.

Ta soovitab kodulaenu võttes süveneda peale intressi ka teistesse tingimustesse, mis võivad ilmneda alles mõne aasta möödudes, kuid tekitada hulganisti peavalu. „Näiteks võimalus kodulaenu igal ajal ja ka lühikese etteteatamise ajaga tasuta tagastada vähendab lisakulusid olukorras, kus elumuutused tingivad vajaduse kodu suurema vastu vahetada,“ märgib Vatsel.