Sooline palgalõhe näitab naiste ja meeste keskmise brutotunnitasu erinevust. Statistikaameti andmetel on Eestis keskmine brutotunnitasu naistel koguni 17,7% väiksem kui meestel.

„Tänane palgalõhe on homne pensionilõhe ehk sama töö eest meestele ja naistele erinevat palka makstes loome ühiskonnas ebavõrdsust kogu elukaare ulatuses,“ ütleb Pettai.

R-Kioski ja Caffeine’i personalijuhi sõnul on nende poodides ja kohvikutes töötavast veidi enam kui 300 teenindajast mehi napp seitse protsenti. „Ükskõik kui vähe või palju on meil mehi või naisi, maksame neile alati võrdväärse töö eest sama palka,“ kinnitab ettevõtte personalijuht. Ometi näitab statistika, et kaubanduses tervikuna on Eestis meeste ja naiste palkade erinevus keskmisest suurem ehk rohkem kui 30 protsenti.

Selle muutmiseks tuleks Pettai sõnul igal ettevõttel luua palgasüsteem, kus on määratud tasu konkreetsele ametikohale ning puudub võimalus eristada, kas ametit peab mees või naine. Sellisel kujul võrdse kohtlemise pakkumine on suisa seadusest tulenev kohustus. „Tavaks peaks kujunema seegi, et igale töötajale on tagatud õigus teada nii enda palgataseme kui ka sama tööd tegevate teiste töötajate keskmise palgataseme kohta,“ lisab ta.

Probleemi teadvustamiseks otsustas Reitan Convenience Estonia muuta naistepäeval (8. märts) R-Kioski mugavuspoodides ja Caffeine’i kohvikutes kõik ostud naistele palgalõhe võrra soodsamaks.

„Probleemi teadvustamiseks maksavad sel päeval naised meie poodides ja kohvikutes tõesti soolise palgalõhe võrra meestest vähem,“ kinnitab Pettai. Soodustus ei kehti vaid tubakatoodetele, kõnekaartidele ning loto- ja transpordipiletitele.