Kui mullu teenis Inbank 10,2 miljonit eurot puhaskasumit, siis aasta varem oli Inbanki kasum kaks korda suurem ehk 21,1 miljonit eurot. Selles mängis rolli ühekordne efekt: Maksekeskuse osaluse müük kasvatas kasumit toona 11,4 miljoni euro võrra. Seega oli võrreldav kasum 2023. aastal 5% suurem kui aasta varem.

Inbanki tegevjuht Priit Põldoja märkis, et selja taha jäänud keerukas aasta tõi oodatust väiksema ehk 9% suuruse omakapitali tootluse, kuid ta usub, et eelmisel aastal tehtud jõupingutused on Inbanki pikaajalise edu vundamendiks. „Intressitasemete stabiliseerumise ja eeldatava languse taustal prognoosime, et turutrendid hakkavad 2024. aastal meie kasuks pöörduma. Ootame, et Inbanki kasvu 2024. aastal veavad meie investeeringud Tšehhi turule ja renditeenustesse.“

Inbanki kogutulu oli 2023. aastal 60,2 miljonit eurot ja kasvas aastatagusega võrreldes 17%. Inbanki laenude ja renditeenuste portfell kasvas 2022. aasta lõpuga võrreldes 26% ja ulatus 1,03 miljardi euroni. Hoiuseportfell kasvas aastaga 30% ja oli kvartali lõpu seisuga 1,08 miljardit eurot. 2023. aasta lõpus ületas Inbanki varade maht 1,3 miljardi euro piiri, mis on aastatagusega võrreldes 29% rohkem.

Inbanki kogu 2023. aasta müügimaht oli kokku 688 miljonit eurot, mis on eelnenud aastaga võrreldes 19% rohkem. Müügimahud suurenesid kõigil turgudel ja kõigis tooterühmades.

„Balti riikide müügi kogumaht suurenes 12% ja ulatus 430 miljoni euroni. Kesk- ja Ida-Euroopa müügi kogumaht suurenes 33% ehk 258 miljoni euroni. Toodete lõikes oli 2023. aasta väga edukas autode finantseerimisele, kus müügimaht kasvas 74%, 159 miljoni euroni. Suurim osakaal oli aga endiselt kaupmeeste finantseerimislahendustel, mille müük ulatus eelmisel aastal 285,2 miljonit euroni. Kuna tarbijate kindlustunne ja jaemüügi mahud vähenesid kogu aasta jooksul ning märkasime 2023. aasta neljandas kvartalis müügikasvu mõningast aeglustumist,“ täpsustas Priit Põldoja.

Hoolimata kõrgetest intressimääradest ja majanduslangusest, näitas Inbanki laenuportfell jätkuvalt head kvaliteeti. Laenukahjumid keskmise krediidiportfelli kohta jäi aasta kokkuvõttes 1,6% tasemele.

„2023. aasta viimases kvartalis alustasime edukalt uuendusliku renditeenusega lisaks Eestile ka Lätis ning sõlmisime koostöölepingu Apple’i premium-taseme edasimüüjaga iDeal. Sel aastal plaanime laiendada koostööd Appleʼi ja teiste elektroonikamüüjatega ka teistele turgudele,“ märkis Põldoja.

„Oleme 2023. aasta tulemustega rahul. Välistest takistustest hoolimata laiendasime äritegevust, tugevdasime kapitalibaasi ning suurendasime oma toote- ja tehnoloogiaüksust. Samuti võtsime 2023. aastal kasutusele uue visuaalse identiteedi ja panime tugeva aluse äritegevusele Tšehhis. Kuigi turutingimused on endiselt keerulised, näeme 2024. aastal Inbankile mitmeid positiivseid trende,“ lisas Põldoja.

Inbank on Euroopa Liidu panganduslitsentsiga finantstehnoloogia ettevõte, mis ühendab kaupmehi, tarbijaid ja finantsasutusi järgmise põlvkonna embedded finance platvormil. Koostöös 5400 kaupmehega on Inbankil 892 000 aktiivset lepingut ja hoiuseid kogutakse kaheksas Euroopa riigis. Inbanki võlakirjad on noteeritud Nasdaq Tallinna börsil.