Hinnasurved on järk-järgult taandumas. Kuigi aasta alguses jõustunud maksumeetmed kergitasid ajutiselt aastast inflatsiooni, soosib energia- ja toormehindade alanemine ning nõrgapoolne majanduskeskkond hinnatõusu edasist pidurdumist.

Toiduainete hinnatõus pidurdus veebruaris 3 protsendini, mis on kahe ja poole aasta aeglaseim. Sealjuures on piimatoodete ja osa aiasaaduste hinnad väiksemad kui aasta tagasi. Sisendhindade alanemine ja hea kasumlikkus võimaldab jaekettidel allahindlusi pakkuda.

Teenuseid ja tööstuskaupu kajastav alusinflatsioon on stabiliseerunud 5 protsendi juures. Kui tööstuskaupade hinnatõus on taandumas, on teenuste hindu hoidnud jäigemana tugev palgakasv. Ka euroalal võib täheldada sarnaseid arenguid, kus teenuste hinnatõus on stabiliseerunud 4 protsendi juures.

Energiahinnad langesid kuises võrdluses 4 protsenti. Gaasihindade langus Euroopas ja keskmisest soojemad talveilmad avaldusid majapidamiste madalamates gaasi- ja elektrihindades, olles vastavalt 12 ja 14 protsenti väiksemad kui jaanuaris. Ka kaugküte on järk-järgult odavnemas.

Pärast aastataguste energialeevendusmeetmete mõju taandumist võib kevadel-suvel oodata inflatsiooni alanemist 3 protsendi juurde või mõnevõrra madalamale. Rahandusministeeriumi kevadine majandusprognoos avalikustatakse 4. aprillil.

Graafik