Moskva Riikliku Ülikooli üliõpilane andis oma kodusele WiFI võrgustikule pealkirja „Slava Ukraini!“. Moskva kohus tunnistas ta neljapäeval süüdi „äärmuslike organisatsioonide sümbolite näitamises“.

Alates Venemaa sõja algusest Ukrainas on tuhanded inimesed saanud vanglakaristusi või trahve sissetungi kritiseerimise või Ukraina toetamise eest.

Üliõpilane arreteeriti kolmapäeva hommikul Moskvas, sest politseiametnik kandis ametivõimudele ette võrgustiku nimest.

Süüdistati natsisümboolika levitamises

Kohtudokumentide kohaselt kontrollisid ametnikud tema tuba ülikooli üliõpilaskodus ning leidsid tema isikliku arvuti ja WiFi ruuteri. Kohus ütles, et ta oli kasutanud võrku, et reklaamida loosungit „Slava Ukraini!“ piiramatule arvule kasutajatele Wi-Fi levialas. Nüüdseks on ruuter konfiskeeritud.

Üliõpilane tunnistati süüdi „natsisümboolika või äärmuslike organisatsioonide sümboolika avalikus demonstreerimises“. Venemaa president Vladimir Putin on korduvalt esitanud alusetuid väiteid „neonatside režiimi“ kohta Ukrainas ja kasutanud seda oma sissetungi õigustamiseks.

Üliõpilane on viimane nende tavaliste venelaste pikas nimekirjas, keda on karistatud sõja kohta tehtud märkuste või tegude eest. Eelmisel kuul peeti sadu inimesi kinni lillede asetamise eest opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi mälestuseks, kes suri kahtlastel asjaoludel Arktika ringkonna vanglas.

Amnesty Internationali andmetel sattus eelmisel aastal rohkem kui 21 000 inimest Venemaa „repressiivsete seaduste“ sihtmärgiks.

Inimõiguste rühmituse sõnul kasutati sügavalt ebaõiglasi kohtuprotsesse, et jagada vanglakaristusi ja kopsakaid trahve kriitikute vaigistamiseks vastusena vähimale eriarvamusele.