Kui puidu kuumutamisel tekkinud suits maha jahutada ja kokku koguda, saab omapärase maitseaine – niinimetatud vedela suitsu. Pärast puhastamist sünnib preparaat, mida võib toidu sisse segada või toidule peale määrida ning nõnda jõuavad kaubandusvõrku suitsumaitselised tooted.

Eelmise aasta novembris avaldas Euroopa Toiduohutusamet preparaadi kohta uued ohutushinnangud. Nüüd kehtib põhimõte, et kui vähemalt üks komponent mingist segust on genotoksiline ehk suudab kahjustada raku geneetilist materjali, siis hinnatakse kogu segu genotoksiliseks. Asja niimoodi vaadates kasutas Euroopa Toiduohutusamet läbivalt väljendit murettekitav. Kuna menetlus kestab oodatust kauem, pikendati taoliste preparaatide kasutusluba kuni juuni lõpuni.

Eesti poodides võib leida näiteks suitsumaitselist heeringafileed, viinereid, keeduvorste, sardelle, erinevaid kastmeid ja kartulikrõpse.