Juba kaks aastat kestnud Ukraina sõda on Venemaa riigikassa vaikselt tühjaks imenud. Nii plaanib Vladimir Putin pärast „presidendivalimisi“ makse tõsta, et koguda 4 triljonit rubla (u 44 miljardit dollarit). Väidetavalt on kavas suurendada ettevõtete kasumimakse ja tõsta kõrgepalgaliste tulumaks 15 protsendi pealt 20 protsendi peale.

Venemaa rahandusministeerium ei ole maksutõuse veel kommenteerinud, kuid allikate sõnul tehakse konkreetsed otsused sel suvel.

President Putin on varem öelnud, et kavatseb pärast taas presidendiks saamist maksusüsteemi ümber teha, et maksukoormus jaguneks õiglasemalt. Praegu maksavad eraisikud Venemaal aastasissetulekult 13–15 protsenti tulumaksu.

Ebapopulaarsed otsused

Allikate sõnul on Putini arvates hea teha ebapopulaarseid otsuseid just pärast ametisse valimist. Nii surus ta ka 2018. aastal vahetult pärast valimisi läbi pensioniea tõstmise ja käibemaksutõusu 18 protsendilt 20 peale.

Kuna Ukraina sõda on Venemaa jaoks venima jäänud, on kulutused sõjaväele hauganud riigikassast suure osa. Samal ajal ootavad kohalikud ettevõtted valitsuse tuge, kuna paljud neist kannatavad rahvusvaheliste sanktsioonide tõttu.

Eri andmeil oli Venemaa riigikassa veebruari lõpus 1,5 triljoni rublaga miinuses.

*Presidendivalimised on selles loos kirjutatud jutumärkides, kuna võitja on ette teada ja demokraatlike valimistega tegu pole.