Carrefourile kuulub üle maailma vähemalt 12 000 kauplust, millest ainuüksi 5000 asuvad Prantsusmaal. 2018. aastast on umbes 300 kauplust tehtud frantsiisipoodideks ja see suundumus näib tugevnevat.

Prantsuse ametiühing CFDT väidab, et frantsiiside ulatuslik kasutuselevõtt toob töötajatele kaasa ebasoodsaid tagajärgi. Kuigi alusel tegutsevad poed on endiselt Carrefouri lipu all, ei ole frantsiisitöötajatel rahvusvahelise ettevõtte ja selle tugevate ametiühingute kaitset, mistõttu nad võivad osa eeliseid kaotada. Ametiühingu sõnul on frantsiisisüsteemi tulemusel töötajate aastane sissetulek vähenenud üle 2000 euro võrra. Nüüd on ühing suurettevõtte kohtusse kaevanud.

Kontsern süüd omaks ei võta

Ametiühing väidab, et Carrefour ei oleks tohtinud rohkem kauplusi frantsiisile lubada, sest need on mõeldud ettevõtte arengu edendamiseks, mitte selleks, et vältida nõuetekohast ümberkorraldamist, kandes riskid üle frantsiisivõtjatele.

Ametiühing on väljendanud pahameelt ka Carrefouri finantskasumi jaotamise praktika üle, mis võimaldas eelmisel aastal aktsionäridele 481 miljoni euro ulatuses dividende välja maksta.

Jaekaubandushiid on aga oma äritegevust kaitsnud, öeldes, et paljud grupi alla kuuluvad supermarketid on suutnud seetõttu vältida pankrotti. Carrefouri frantsiiside arv suurenes pärast seda, kui Alexandre Bompart võttis 2017. aastal üle ettevõtte tegevjuhi koha. Sellest ajast alates on ettevõte püüdnud kärpida oma kulutusi, koondades töötajaid ja suurendades frantsiiside arvu.

Frantsiisid on võimaldanud Carrefouril alates 2018. aastast tõhusalt vähendada oma töötajate arvu 23 000 võrra.