Kui 2023. aasta oli Baltimaade ning eriti Eesti majanduse jaoks raske, siis tänavu olukord paraneb, märkis Lechmanova, kes näeb lisaks avalikele majandusandmetele ka läbi Mastercardi pangakaartide tehtud kulutusi, saades seeläbi täpsema pildi inimeste kulutustest.

Leevenduse toob inflatsiooni langemine, mis jätkuvalt kiire palgakasvu tingimustes jätab inimestele järjest rohkem raha kätte. Mastercardi kaardimaksete andmetest paistsid tarbijate suuremad kulutused välja juba 2023. aasta kolmandas kvartalis ning neljandas kvartalis suundumus süvenes, märkis ökonomist.

Tänavu on oodata veel keskpanga intresside langetust, mis jätab majapidamistele kätte veel enam raha.

Suurim üllatus Baltimaade majanduste osas oli ökonomistile siinsete majanduste vastupidavus. „Kui keegi oleks mulle öelnud, et te kogete sellist inflatsiooni ning lisaks kõrgeid EKP intressimäärasid, siis ma oleksin oodanud väga sügavaid majanduslanguseid, aga päris nii ei läinud. Tarbijad on olnud nii vastupidavad, sest tööturg on hästi vastu pidanud,“ ütles Lechmanova.

Mastercardi andmetest paistab välja, et 2023. aastal langesid Eestis eriti tugevalt ehk ligi kolmandiku tarbijate kulutused mööblipoodides ning 2024. aasta esimese kahe kuu jooksul ostetakse vähem elektroonikapoodides.

Üldiselt paistab välja, et inflatsiooni ja intressimäärade tõusuga tõusid tavatarbijate seas kulutused baasvajaduste peale, kuid nende osakaal kogutarbimises hakkab nüüd langema.