Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse 2022. aastal on paljud lääne ettevõtted Venemaalt lahkunud ning osa nende osalustest on pandud riigi juhtimise alla.

Mõned Venemaale jäänud lääne investorid ütlevad, et neile on avaldatud survet müüa ning neile on pakutud soodsaid hindu ja ähvardatud tegeliku sundvõõrandamisega. „Välismaiste ettevõtete sundimine oma Venemaa varasid müüma on ebaaus, lühinägelik ja äärmiselt kahjulik majandusele - mitte ainult maailmamajandusele, vaid ka Venemaale,“ sõnas Deripaska. „On oluline, et need vähesed lääne investorid, kes veel Venemaal töötavad, jääksid oma ettevõtete omanikeks ja suudaksid rasked ajad üle elada,“ lisas ta.

Venemaa sõjaaegses majanduses on mõned ärimehed saanud miljardärideks, omandades lääne ettevõtete parimad varad äärmiselt soodsate hindadega. Pärast Ukraina sissetungi on Ühendkuningriigid määranud Deripaskale sanktsioonid tema väidetavate sidemete tõttu Putiniga. Ta on esitanud õiguslikke vastuväiteid sanktsioonide osas, mis tema sõnul põhinevad valeinformatsioonil ja on vastuolus õiguse ja õigluse aluspõhimõtetega. 2018. aastal kehtestas USA Deripaskale sanktsioonid.

Deripaska hakkas pärast Nõukogude Liidu lagunemist tegelema metallikaubandusega ja teenis kopsaka varanduse, ostes osalusi alumiiniumitehastes. Forbesi andmetel oli ta varanduse väärtuseks sel aastal 2,8 miljardit dollarit. Ta asutas tööstuskontserni Basic Element, mis tegutseb kaevandamise, energeetika, kinnisvara ja põllumajanduse vallas.