„Pisikeste sentide ostujõud on väike ja neid maksmisel väga ei kasutata. Nii jäävadki need pigem rahakotti või taskusse vedelema või kaovad üldse ära. See tähendab pidevat vajadust ja ka kulu neid juurde toota, sest poodidel on kohustus 1- ja 2-sendiseid vahetusrahana tagasi anda. Selle kohustuse tahame nüüd ära muuta, nii vähendame kulusid kui ka pisisentide tootmisest ja käitlemisest tekkivat mõju keskkonnale,“ selgitas rahandusminister Mart Võrklaev.

Poed ümardavad lähima 5 sendini

Kava kohaselt hakkavad poed sularahas tasumisel ümardama ostukorvi lõppsummat matemaatiliselt lähima 5 sendini ja vahetusrahana pisisente enam tagasi ei anna – see aitab vähendada vajadust 1- ja 2-sendiste kasutamiseks. Ostusumma, mis lõpeb ühe, kahe, kuue või seitsme eurosendiga, ümardatakse allapoole, ja selline summa, mis lõpeb kolme, nelja, kaheksa või üheksa eurosendiga, ümardatakse ülespoole. 

„Maksimaalselt võib ümardamise tagajärjel ostukorvi maksumus väheneda või tõusta 2 senti,“ sõnas rahandusminister. Ta lisas, et kuna mõju on nii väike, ei tõsta ümardamine ka hindu. Seda on kinnitanud ka teiste euroala riikide kogemused, kus juba ümardamist kasutatakse.

Ümardatakse vaid sularahaga maksmisel

Ümardamine toimub ainult sularahaga maksmisel ja ümardamisele läheb ostukorvi lõppsumma, mitte iga toote või teenuse hind eraldi. Kaardiga makstes ei muutu aga mitte midagi ja ostu hind läheb arvelt maha jätkuvalt 1 sendi täpsusega.

Makseviisi valib alati ostja ja kaupmehel pole õigust välistada üht või teist makseviisi. Näiteks kui ostuarve ümardatakse ülespoole ja pole soovi kaupmehele 2 senti rohkem maksta, saab alati valida kaardiga tasumise. Veebipoodides ostmisel toimub arveldamine elektrooniliselt ja seal ümardamist ei toimu.

Samuti ei muuda ümardamine 1- ja 2-sendistega maksmist, kui ostja soovib neid sularahaga tasumisel kasutada, võtab pood need vastu ja see ei muutu. Vahetusrahana neid enam aastast 2025 aga tagasi ei saa ja poest saaks seejärel kõige väiksemana tagasi 5-sendiseid.

Ümardamine ei mõjuta poodide hinnastamispoliitikat ja seal midagi muuta pole tarvis ehk ka edaspidi võib kauplus hinnastamisel kasutada mistahes summat, olgu selleks siis 9,99 või 2,21 eurot.