Saates tuuakse välja, et suur osa pettustest leiab aset õngitsemise teel. Kusjuures petturite jaoks ei ole oluline, kas ohvriks valitakse keskmisest jõukam inimene või mitte – sõnumeid ja e-kirju saadetakse valimatult, sest ka iga väiksemagi summa kättesaamine on nende jaoks võit. Seetõttu hoiatavad Luminori spetsialistid, et pettuste suhtes tuleks tähelepanelik ja ettevaatlik olla kõigil inimestel nii oma isikliku rahakoti kui ka oma tööandja vaatest.

Samuti tuleb saates jutuks, et inimeste teadlikkuse tõstmisel on kõrvuti sellest rääkimisega abiks ka erinevad simulatsioonid ja mängulised lahendused. Nii näiteks on olemas lahendused, kus IT-osakond saadab ettevõttesiseselt kontrollitult kõigile töötajatele regulaarselt pettuseid meenutavaid e-kirju, mille töötajad peavad ära tundma ja siis vastava märkega tagasi raporteerima. Kuigi nii Luminoris kui ka teistes pankades selliseid simulatsioone juba rakendatakse, toovad saatekülalised välja, et ka riik võiks mõelda sellise laiemalt kasutatava süsteemi väljatöötamisele, et suuremal hulgal inimestel areneks välja kogenud silm pettuste äratundmiseks.

Saates arutlevad Luminori ettevõtete panganduse juht Indrek Julge, äripanganduse juht Marjan Savtšenko ja pettuste tõkestamise spetsialist Veiko Kiik. Saatejuht on Tanel Talve.

Luminorist on stuudios Indrek Julge, Marjan Savtšenko ja Veiko Kiik. Saatejuht on Tanel Talve.

Jaga
Kommentaarid