Oma rõdu iga-aastaselt rikkalikult haljastanud kortermajas elav Eve on segaduses: tänavu kevadel teatasid naabrid talle, et nad ei soovi, et ta rõdu suvelilli täis istutab. Peamiselt heidetakse ette, et lilled ajavad õie- ja lehesodi. Kohkunud naine leiab, et naabritel pole õigust dikteerida, mida tema oma rõdul teeb.

Päris nii see ikkagi ei ole. „Kortermajas tuleb arvestada, et korteriomanike kaasomandis on maja kandvad konstruktsioonid, elamu katus, vahelaed, tehnosüsteemid, rõdud, lodžad jne. Korteriomandi- ja korteriühistuseaduse kohaselt tuleb kaasomandis olevat elamut ja kinnistut kasutades hoiduda tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud, ning taluda mõjusid, mis jäävad tavakasutuse piiresse,“ kommenteeris olukorda Eesti korteriühistute liidu juhatuse liige Urmas Mardi.

Mardi sõnul oleks kõige parem rõdude kasutus ühistusiseselt kokku leppida. „Ühe inimese vabadus midagi teha ei tohi hakata piirama kellegi teise vabadust ja ära tee teistele seda, mida ei taha ise taluda. Nii lihtne see ongi. Kui kortermajas on mingites asjades kokku lepitud, siis mõistlik inimene peab sellest kinni.“