Keset energiakriisi muutis riigikogu energiaturuseadust selliselt, et Eesti Energia oli kohustatud tarbijatele müüma elektrit konkurentsiameti kooskõlastatud või konkurentsiameti kehtestatud hinnaga. Samuti pidi Eesti Energia maksma konkurentsiametile järelevalvetasu.

Konkurentsiamet kehtestas 2022. aasta septembris Eesti Energia universaalteenuse elektri hinnaks 154,08 eurot megavatt-tunni eest. Aasta hiljem augusti lõpus teatas konkurentsiamet, et universaalteenuse hinna kooskõlastamise eest tuleks ametile maksta 1,18 miljonit eurot.

Maakohus otsustas, et konkurentsiamet kehtestatud järelevalvetasu oli ebaproportsionaalselt suur ja tegelikku universaalteenuse müügimahtu mittearvestav.

Kohtu hinnangul ei oleks pidanud konkurentsiamet arvestama järelevalvetasu arvestades maksimaalselt müüdava universaalteenuse mahtu, vaid reaalselt müüdud universaalteenuse mahtu.

Kohus tõi välja, et Eesti Energia tütarfirma arvutuste kohaselt moodustaks temale makstav universaalteenuse järelevalvetasu 29 protsenti kogu konkurentsiameti aastaeelarvest ning 70 protsenti sellest, mida kõik teised ligikaudu 200 turuosalist tasuvad järelevalvetasudena kokku.

Kohtu otsusel tuleb konkurentsiametil pärast uue universaalteenuse järelevalvetasu suuruse kindlaksmääramist tagastada kaebajale ka enammakstud universaalteenuse järelevalvetasu ning tasuda sellelt intressi.

Loe pikemalt ERR-i portaalist.