Idee luua tudengifond tekkis TalTechi majandusteaduskonna ärinduse eriala tudengil Karl Pikneril (21) ülikooli esimesel aastal. „Esimesel kursusel augustis, kui ma liitusin majandusteaduskonna üliõpilaskoguga, andis sealne juhatus mõttele rohelise tule,“ selgitab Pikner Põhjamaades ainulaadse fondi loomise tausta.

Samas tunnistab ta, et algul oli fondi käima lükkamisega palju pusimist ja juriidilist peavalu. „Raske oli selgitada, miks MTÜ investeerib. Fond sai ametlikult loodud 2023. aasta märtsis. Esimese ostu tegime aga eelmise aasta detsembris,“ möönab Pikner.

Nii Karl Pikneri kui Mihkel Külma (23) sõnul on fondi näol tegemist tudengiorganisatsiooniga, mis tegelebki investeerimisega. Tudengifond täidab nende sõnul eeskätt hariduslikku eesmärki, ehk teisisõnu antakse liikmetele võimalus näha investeerimise telgitaguseid. Samas kõiksugu investeerimisest saadud kasum ja tulu kasutatakse näiteks stipendiumite välja andmiseks või tudengielu arendamiseks.

„Üldkoosolekuid lõpetades on meil traditsioon, et Karl teeb ostu- või müügiorderi sealsamas kohapeal kõigi nähes,“ lisab Mihkel Külm.

Mis on tudengifondi laiem eesmärk? Kui palju liikmeid fondi kuulub? Mismoodi tehakse investeerimisotsuseid ja milliseid investeeringuid on tänaseks tehtud? Kuhu nii Karl Pikner ja Mihkel Külm ise investeerivad?