SEB eraklientide divisjoni juhi Sille Hallangi sõnul on panga statistika põhjal näha, et huvi kodulaenude vastu tugevneb. „Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on taotluste arv kasvanud ligi viiendiku võrra. Üks põhjuseid võib olla üldine ootus, et Euroopa Keskpank hakkab tänavu intressimäärasid langetama, ehk klientidel on lootus soodsamale laenule,“ selgitas Hallang.

Ta nentis, et uusarendustega seotud laenude osakaal uute kodulaenude hulgast on küll paari aasta taguse olukorraga, kus see moodustas u 30% SEB kodulaenude uusmüügist, kõrge euribori keskkonnas vähenenud, kuid panga märtsis alanud kampaaniapakkumine A- ja B-energiaklassi varadele on näidanud, et huvi energiatõhusate uusarenduste vastu taas suureneb.

„Keskmine uute kodulaenude marginaal on veidi langenud, SEB-s keskmiselt 0,1% võrra ning seda eelkõige konkurentsitiheda olukorra ja turuosaliste kampaaniapakkumiste tõttu,“ ütles Hallang. Ta lisas, et kõrge euribor võib, aga ei pruugi pankade intressimarginaale mõjutada ning ennekõike olenevad need kliendipõhisest riskist ja turu konkurentsisituatsioonist.

Küsimusele, kas peagi on oodata euribori langust, vastas SEB eraklientide divisjoni juht, et kuigi selle langust prognoositakse veel tänavuseks, ei ole see nii kiire, kui esialgu loodeti. „Olulisemat langustrendi on oodata aasta teises pooles ning 2024. aasta lõpuks võiks kolme kuu euribor praeguste prognooside järgi langeda 3% tasemele,“ rääkis ekspert.

Arendajad köidavad koduhuviliste tähelepanu soodsate pakkumistega

Kaamos Kinnisvara juht Taimo Murer on veendunud, et koduostjate väljavaated muutuvad aastases perspektiivis varasemast märksa helgemaks. Seda toetavad nii Eesti Panga värske, 26. märtsil tutvustatud majandusprognoos kui ka mitme arendaja soodsad pakkumised.

„Kuigi kinnisvaraturul on arendajate müügimahud varasemaga võrreldes tagasihoidlikumad, on aasta algusega võrreldes näha kindlasti elavnemismärke ja huviliste arvu kasvu. Paljud koduostjad on olnud seni äraootaval seisukohal, aga kuna laenuturul on tekkimas teatud stabiilsus, on koduostjate kartused pisut taandumas,“ selgitas Murer.

Ta lisas, et kodul on pikaajaline ja suurenev väärtus, mispärast on arendajate eesmärk pakkuda koduostjatele suuremat kindlustunnet ning pälvida lisandväärtuste ja sooduspakkumistega ostjate tähelepanu.

„Tähelepanu köitmiseks pakuvad arendajad muu hulgas tasuta parkimiskohta, panipaika või köögimööblit, mille eest varem on pidanud ostuhinnale mitu tuhat eurot juurde maksma. Samuti ollakse varasemast aktiivsemad märkimisväärsete allahindlustega. Ka meie pakume praegu väga atraktiivsete hindadega kortereid Vikimõisa neljanda etapi arendusprojektis,“ rääkis Murer.

Küsimusele, mida eelistavad eestlased uusarendusse kodu soetades, vastas Kaamos Kinnisvara juht, et endiselt on oluline hind, kuid väga kõrgelt hinnatakse ka läbimõeldud planeeringut, arenduse väikesi püsikulusid ja parkimisvõimalusi. Vähemalt pooled eestlased peavad korteri valikul oluliseks ka avarust ja panipaiga olemasolu.

SEB eraklientide divisjoni juht Sille Hallang lisas, et hoolimata keerulisest majanduslikust olukorrast saab suurem osa Eesti elanikke oma laenude ja liisingute maksmisega hakkama. „Meie finantskindlustunde uuring näitab, et veerandil eestimaalastel ei ole laenu ega liisingut ja 66% tulevad praeguste kohustuste katmisega toime,“ ütles Hallang.