2015. aasta lõpus, kui parasjagu käis Pariisi kliimakonverents, asusin Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni peadirektoraadi teenistusse. Uues ametis sattusin rohemajandusteemaliste uudiste ja arutelude keskele. Suuremaid ühiskondlikke muudatusi näisid põhjustavat päikeseenergia ja elektriautode arengud.

Liitiumakude hind on võrdluses Pariisi kliimakonverentsi ajaga langenud enam kui kolm korda. Hinna kiire alanemise saatel muudetakse akud järjest energiatihedamaks, efektiivsemaks, ohutumaks, pikaealisemaks. Pelgalt poole aasta jooksul on turule tulnud juba kolme firma suurakud, mille kuuemeetrisesse tüüpkonteinerisse mahub rohkem kui viis megavatt-tundi elektrienergiat. Neist EVE Energy aku säilitab salvestustsükliga algsest elektrist koguni 95 protsenti. Soome ettevõte Wärtsilä esitles 2023. aasta oktoobris aga sisemiste vaheseintega, maailma tulekindlaimat konteinerakut.

Lisaks sellele, et elektriautod on jõudnud iga inimese käeulatusse, hakkavad akud just käesoleval aastal pakkuma taastuvenergia paindlikku salvestust.

Loe Trialoogist edasi, milline peab olema päikeseenergia tootmise võimsus, et Eestis katta suvekuudel tuulevaiksete ööde elektrivajadus, ja mida toob suurakude tulevik.

Jaga
Kommentaarid