Tänasest saavad kõik õpilased, vilistlased, kolleegid ja haridusjuhid nomineerida programmi inspireerivat põhikooli füüsika- või keemiaõpetajat. Õpetajaid saab üles anda 22. aprillini veebis Laeend.ee.

Eesti Energia juhatuse liikme Kristjan Kuhi sõnul otsustasid ellukutsujad kahekordistada programmis osalevate õpetajate arvu, et viia parim reaalainete õppekogemus kõikidesse Eesti põhikoolidesse.

„Suur osa Eestis loodud väärtusest, sealhulgas ka maksutulust riigieelarves sünnib inseneride töö tulemusel,“ ütles Kristjan Kuhi. „Samal ajal vaatavad tööandjad kasvava murega süvenevat inseneride puudust. Kutsekoja OSKA andmetel jääb järgmise kümnendi jooksul puudu 2/3 vajaminevatest tehniliste erialade töötajatest nii tööstuses kui ka energeetikas, rohetehnoloogiates, uute materjalide väljaarendamises ja mujal valdkondades. Inseneeria juurde juhatab aga noori inspireeriv õpetaja, kes teeb oma tööd kirega.“

Reaalteaduste õpetajatest on kriitiline puudus

Tallinna Ülikooli keemia didaktika lektori ja keemia ning loodusainete õpetaja Katrin Soika sõnul vajavad reaalteaduste ja loodusteaduste õpetajad sageli ise ka ainepõhist abi. „Haridusvaldkonnas oleme täna olukorras, kus meil on kriitiline puudus reaalainete ja loodusainete õpetajatest, sest loodusteaduste erialalt ei tule piisavalt lõpetajaid, kes aineid koolidesse õpetama läheksid. Õpetaja panus noore inimese kujunemisse on hindamatu. Minu soov on, et igal Eesti õpilasel oleks võimalus tunda ennast tunnis turvaliselt ja julgeda eksida, seostada, avastada ning küsida. Programm pakub õpetajale enesearendamiseks suurepärast võimalust, millest soovitan kindlasti kinni haarata,“ lisas Soika.

Programmi valitud 10 füüsikaõpetajat ja 10 keemiaõpetajat saavad tasuta osaleda kaasaegses koolitusprogrammis koos motiveeriva ekspertide ja inspireeriva vilistlaste kogukonnatoega, külastada ettevõtteid, et saada praktiline ülevaade keemia- ja füüsika rakendamisest tegelikus elus ja inseneri ametist. Programmi osalejad saavad uuenduslikud Praktikali õppekomplektid oma koolis kasutamiseks ja rahalise preemia, mis on võrdne õpetaja ühe kuu keskmise palgaga.

Programmi korraldajad julgustavad üles seadma õpetajaid ka venekeelsetest koolidest, et toetada neid eestikeelsele haridusele üleminekul. Koolitusprogramm toimub eesti keeles, kuid pakub toetavat õppekeskkonda ka venekeelsetele õpetajatele. Lae End haridusprogramm toimub augustist detsembrini.

Viimasel kahel aastal nomineeriti programmi 206 füüsikaõpetajat kõikidest Eesti maakondadest. Õpetajate ja Videoõpsi koostöös valmisid 46 õppevideot, mis katavad kogu põhikooli füüsika õppeprogrammi. Videod toetavad õpetajaid koolides ning noori iseseisval õppel. Programmi partneri Praktikali õppekomplektid on jõudnud üle 140 Eesti kooli ja enam kui 8600 õpilaseni.

Programm pälvis mullu Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Tallinna linna antud tiitli „Aasta hariduse sõber 2023“. Programmi partneriteks on Eesti Füüsika Selts, Eesti Keemiaõpetajate Liit, Praktikal ja Videoõps.

Ettevõtted ABB, Enefit, Fermi Energia, LHV, Nordecon ja Metrosert lõid 2022. aastal koostöös haridusmaastiku eestvedajatega füüsikaõpetajatele suunatud programmi Lae End, et viia parim õppekogemus kättesaadavaks kõigile füüsikat õppivatele põhikoolilastele üle Eesti.