2023. aasta tootmismahtude põhjal on Whirlpooli suurte kodumasinatega seotud Euroopas toimuva äritegevuse ja kontserni Arçelik suurte kodumasinate, tarbeelektroonika, kliimaseadmete ja väikeste kodumasinate, st Beko Europe’i ühine osakaal suurim Euroopas. Beko Europe’il on üle 20 000 töötaja ja 11 tootmisüksust, mille tootmisvõimsus on ligikaudu 24 miljonit kodumasinat aastas. 75% äsja moodustatud ettevõttest kuulub Beko B.V-le ja 25% Whirlpool Corporationile.*

Ülemaailmselt tegutseb Arçelik nüüd 57 turul ja annab tööd ligi 55 000 inimesele. 2023. aasta tulemuste põhjal ulatub kontserni Arçelik kogutulu ligikaudu 11 miljardi euroni.** Ettevõtte aastane tootmisvõimsus suureneb samuti märkimisväärselt, sest nüüd on tootmisüksuseid kokku 45.

„Viimasel kümnel aastal seadsime selged eesmärgid oma äritegevuse kasvatamiseks ja tööstuse ümberkujundamiseks, pakkudes samal ajal väärtust meie tarbijatele, klientidele, töötajatele ja aktsionäridele. Meie kasvu on soodustanud läbimõeldud omandamised ja teedrajavad ühisettevõtted selliste juhtivate ettevõtetega nagu Singer Bangladeshis ja Hitachi Aasias. Beko Europe’i loomine ja Whirlpooli MENA varade omandamine tähistab järjekordset pöördelist verstaposti Arçeliku teekonnal ja meie kümnendat aastat kestvat pidevat kasvu. Ühe ülemaailmse liidrina, kellel on tugevad positsioonid välja kujunenud ka kiiresti kasvavatel turgudel, tugevdame täna oma suutlikkust olla progressi ja muutuste eestvedaja, teenides planeeti ning inimesi,“ rääkis kontserni Arçelik tegevjuhi Hakan Bulgurlu tehingute lõpuleviimisest.

Arçeliku kontserni tegevjuht Hakan Bulgurlu

Whirlpool Corporationi juhatuse esimees ja tegevjuht Marc Bitzer lisas: „Meil on hea meel, et jõudsime selle olulise hetkeni ja viisime kontserniga Arçelik lõpule Beko Europe’i asutamise tehingu. Selle verstapostiga algab uus põnev peatükk Euroopa tarbijatele suurema väärtuse loomisel atraktiivsete kaubamärkide, säästliku tootmise, tootearenduse ja tarbijateenuste kaudu. Ootame huviga märkimisväärseid võimalusi, mida Beko Europe avab tarbijate jaoks, kes püüavad pidevalt täiustada oma kodust elu.“

„Täna on esimene päev Beko Europe’i teekonnal, mille eesmärk on tagada säästev eluviis igas Euroopa kodus. Oma vastavaid tegevusalasid ühendades saavutame mastaabi. Nüüd peame väsimatult töötama selle nimel, et see mastaap teeniks meie klientide ja tarbijate huve. Oleme vastutustundlik partner tööstusele ja tarbijatele, kasutades aktiivselt oma turuliidripositsiooni, et tõsta standardeid, suurendada tõhusust ja edendada innovatsiooni parema tuleviku nimel. Mõistes oma klientide ja tarbijate muutuvaid vajadusi, on meie eesmärk viia Euroopa kodumasinatööstus edasi helgema, konkurentsivõimelisema ja keskkonnasäästlikuma tuleviku suunas. Meie erakordsed ja üksteist väga hästi täiendavad meeskonnad on selle eesmärgi saavutamisel otsustava tähtsusega,” kommenteeris tehingut Beko Europe’i tegevjuht Ragıp Balcıoğlu.

Arçelik tegutseb 57 riigis

Arçelik, kellel on kogu maailmas kokku 55 000 töötajat, tegutseb üleilmselt oma tütarettevõtete kaudu 57 riigis, omades 45 tootmisüksust 13 riigis (Türgis, Ühendkuningriigis, Itaalias, Rumeenias, Slovakkias, Poolas, Lõuna-Aafrikas, Venemaal, Pakistanis, Indias, Bangladeshis, Tais ja Hiinas). Arçelik omab või kasutab piiratud litsentsiga 22 kaubamärki (Arçelik, Beko, Whirlpool***, Grundig, Hotpoint, Arctic, Ariston***, Leisure, Indesit, Blomberg, Defy, Dawlance, Hitachi***, Voltas Beko, Singer***, ElektraBregenz, Flavel, Bauknecht, Privileg, Altus, Ignis, Polar).

Tänu oma turuosale (mahtude alusel) sai kontsernist Arçelik suurim kodumasinaid tootev ettevõte Euroopas. 2023. aastal oli kontserni konsolideeritud käive kaheksa miljardit eurot. Kontserni Arçelik 31 teadus- ja arendus- ning disainikeskuses ja büroodes üle kogu maailma töötab üle 2300 teadlase. Praeguseks on registreeritud üle 3500 rahvusvahelise patenditaotluse. S&P ülemaailmse ettevõtete jätkusuutlikkuse hindamise Dow Jonesi jätkusuutlikkuse indeksis saavutati majapidamiste kulukaupade sektoris (27. oktoobri 2023 tulemuste põhjal) juba viiendat aastat järjest kõrgeim tulemus. Kontserni Arçelik visioon on „Austades maailma, austatud kogu maailmas“.  

* Oleneb kohandamistest tehingu lõpuleviimisel
** Viidatud 11 miljardit eurot põhineb kontserni Arçelik ja Whirlpool EMEA hinnangulisel kogutulul 2023. aastal.
*** Litsentsisaaja on piiratud teatud jurisdiktsioonidega

Beko Europe

Beko Europe on juhtiv kodumasinaid tootev ettevõte, mis on pühendunud oma klientide elu muutmisele laia valiku uuenduslike ja säästlike majapidamistoodete ning -lahendustega. Hiljuti asutatud Beko Europe’i aktsiatest kuulub 75% Beko B.V-le ja 25% Whirpool Corporationile. Beko Europe’il on kogu Euroopas 11 tootmisüksust, kus töötab enam kui 20 000 töötajat. Tootmisüksused asuvad Cassinettas, Melanos, Comunanzas ja Sienas Itaalias, Wrocławis, Radomskos ja Łódźis Poolas, Popradis Slovakkias, Yate’is Ühendkuningriigis ning Ulmis ja Gaestis Rumeenias. Nende tootmisvõimsus kokku on umbes 24 miljonit kodumasinat aastas.

Jaga
Kommentaarid