Taiwani õlgadele langeb üle 60% maailma praegustest pooljuhtide tarnetest, samuti üle 90% kõige arenenumatest kiipidest, kirjutab EuroNews. Pooljuht on materjal, mille elektrijuhtivus jääb juhi, näiteks vase, ja isolaatori, näiteks klaasi – vahele.

Pooljuht

Kolmapäeva hommikul toimus Taiwani 25 aasta suurim maavärin, mis toimus umbes 18 kilomeetrit Hualieni linnast lõuna pool. Taiwani keskne ilmateenistus hindas maavärina tugevuseks 7,2 magnituuti, kuigi USA geoloogilise uuringu kohaselt oli see 7,4.

Seni on vähemalt seitse inimest hukkunud, üle 500 on saanud vigastada ja üle 100 hoone on kahjustatud. Tsunamihoiatused anti välja ka Jaapanis, Taiwanil ja Filipiinidel, mis viis mitmete lendude tühistamiseni. Nüüdseks on hoiatused tühistatud.

Üle 60% kiipidest pärineb Taiwanist

Kiibid on kasutusel kõikjal alates mobiiltelefonidest kuni autodeni ja on äärmiselt tundlikud kõige väiksemate värinate suhtes. Seetõttu võivad sellised maavärinad tekitada suurt kahju mitmetele partiidele peenelt valmistatud pooljuhtidele.

Maailma suurima pooljuhtide tootja Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) aktsia langes 1,69% võrra 128,0 euroni pärast tootmise peatamist ja töötajate evakueerimist mõnest tehasest.

Seda tehti selleks, et hinnata võimalikku kahju tegevusele. Hiljem selgitas ettevõte, et süsteemid ja tehased töötavad tavapäraselt. Tootja on oluline tarnija sellistele tehnoloogiaettevõtetele nagu Nvidia ja Apple.

Politico andmetel tuli 2021. aastal üle 60% ELi seadmete ja masinate impordist Taiwanist. Sellest olulise osa moodustasid pooljuhtide kiibid. Taiwanis on suur risk loodusõnnetuste tekkele, nagu maavärinad ja tsunamid. Need võivad aga pooljuhtide tootmist suurel määral mõjutada.

Kui see nii on, võivad Euroopa tarneahelad sattuda märkimisväärsesse ohtu, nagu oli näha ka mõned kuud tagasi pooljuhtide kriisi ajal, samuti kogu koroonapandeemia ajal.