Lapsed ei vaja ainult tasuta ühistransporti vaid ka kvaliteetset koolitoitu, mis annab neile energiat õppimiseks ja trenni tegemiseks. Koolitoit ei ole ammu enam hall lobi, mida keskealised inimesed oma kooliajast mäletavad. Liialdamata – koolitoidu menüü koostamine oma omaette teadus, sest TAI poolt antud soovitused, selleks et toidus oleksid kõik vajalikud vitamiinid ja toitained, on põhjusega karmid. Lapsed peavadki saama täisväärtuslikku ja maitsvat koolitoitu.

Seda enam ei tohiks nii olulise teenusepakkuja valik jääda loosiõnne otsustada vaid võitma peab parim pakkuja. Anult reaalne konkurents tagab lastele parima koolilõuna.

Paberil peal on kõik võrdsed suhtumine võiks Tallinna suuruses omavalitsuses muutuda hoiakuks, et me usaldame, aga ka kontrollime. Tallinn on aastaid pugenud põhjuse taha, et neil puudub vastav kompetents ja võimekus riigihanke lepingute korrektse täitmise kontrollimiseks. Kui linna aparatuuri juba korrastama minnakse, ehk leitakse aeg ka selle kitsakoha lahendamiseks.

Teine oluline põhimõte, mis sai kirja ka sotsiaalministeeriumi koostatud ja hiljuti avaldatud koolitoidu teekaardis, on laste võrdne kohtlemine üle Eesti. Koolitoidu kvaliteet ei tohiks sõltuda lapsevanemate rahakotist vaid peab olema kõigile võrdsetel alustel kättesaadav. Paraku on aga toidu- ja energiahindade kallinemise ning koolitoidu riikliku toetuse külmutamise tõttu paljud koolid hakanud lapsevanematelt lisaraha küsima. Kui oleme riigina võtnud endale põhimõtteks tagada igale lapsele tasuta koolitoit, peame püüdma ühiskonnas kokkulepitud väärtusi hoida ja ennetama igasuguseid hiilivate erisuste tekkimist.

Koolitoidu teekaart mille koostamisel osalesid kolm ministrit – Riina Sikkut, Kristina Kallas ja Madis Kallas - omab tulevikus Eesti laste hulgas ebavõrduse kaotamises ja tervislike eluviiside edendamisel väga suurt mõju. Kuna need kolm erakonda istuvad praegu ka Tallinna koalitsiooni läbirääkimiste laua taga, vaatan uue loodava koalitsiooni poole väga lootusrikkalt ja loodan, et sõnad ja teod lähevad kokku.

Tsiteerides peaminister Kaja Kallast: „Ära räägi mulle oma prioriteetidest, näita mulle oma eelarvet ja ma ütlen sulle, mis su prioriteedid on.“ Ootused on igal juhul kõrged.