Topauto müügijuhi Janek Eskori sõnul käib autoturul endiselt aktiivne ootamine ning kliendid küll käivad salongis uusi autosid piilumas, ent ostuotsusega veel ei kiirusta. Kevadine autovahetusperiood on alles hoogu sisse saamas. Selle tõttu jäi uute autode esimese kvartali müük eelmisele aastale 16% protsendiga alla. Märtsi uute autode müük jäi Topautos väiksemaks 22% võrra.

„Tavaliselt on märts autokaupmeestele hea kuu, sest kevadega hakkavad inimesed rohkem mõtlema oma sõiduki välja vahetamisele, kuid sel aastal oleks kevad justkui hiljaks jäänud. Rohkem huvi täheldasime alles päris märtsi lõpus,“ selgitas Eskor. „Lisaks mõjutas märtsi tulemust otseselt Soome sadamatöötajate streik. Autode tarnesse on tekkinud paarinädalane nihe.“

Eskori sõnul on streik pannud automüüjaid otsima alternatiivseid lahendusi, kuidas Soomest sõidukid kätte saada ning mitmed ettevõtted on tellinud eraldi veoseid, millega autod Eestisse tuuakse.

Topauto statistikast on näha, et inimesed eelistavad osta sõidukit pigem laos olevate mudelite seast, selle asemel, et sõiduk tehasest tellida ja seda mitu kuud oodata. Kui eelmisel aastal tellis sõidukeid 40% klientidest, siis selle aasta esimese kvartali näitaja jääb sellele paari protsendiga alla.

„Need inimesed, kes on autoostu otsuse ära teinud, viivad tehingu lõpuni ja saavad kauba õigel ajal õige hinnaga kätte. Küll on aga palju neid, kel otseselt ei veel taha autot vahetada, sest see on keskeltläbi kolm aastat vana, kuid automaksu tuleku kartuses kalkuleerivad siiski, kas oleks enne uut aastat mõistlik salongist uus auto võtta. Need inimesed on täna veel selgelt ooterežiimil,“ kommenteeris Eskor.

„Kui kliendi soov on osta auto laost, siis meil on valik suur ja ostu saab lükata veel edasi, aga kui inimene tahab tellida tehasest vastavalt enda soovile komplekteeritud sõidukit, siis soovitan sellega juba pihta hakata,“ lisas Eskor.

Topauto müügijuhi kinnitusel on märtsis aga elavnenud kasutatud autode turg nii nõudluse kui ka pakkumise koha pealt. Esimeses kvartalis tõusis kasutatud autode müük 22% võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Suurenenud on ka nende inimeste hulk, kes soovivad oma kasutatud auto anda müügiks, ent uut välja ei vali.

„Päringuid oma sõiduki müümiseks saame palju. 33% ehk iga kolmas kasutatud autode loovutaja on see, kes soovib oma sõidukist lahti saada, aga uut ei küsi,“ ütles Eskor. „See näitab, et inimeste finantsvõimekus on väiksem kui veel mõni aasta tagasi.“