„Minu unistus on Eestis tulevikus kulda kaevandama hakata. Eestis on tõepoolest kulda, see on lihtsalt nii sügaval, et praegu me veel sinna ei ulatu,“ ütles Henri. Ta lisas, et võimaluste uurimine nõuab riigilt suurt rahalist ressurssi ja geoloogilisi uuringuid, millega õnneks järk-järgult ka tegeletakse.

Soov luua lahendusi

Noormehe magistritöö teema on aga seotud haruldaste muldmetallidega. Tänapäeval on puudu võtmetähtsusega loodusressursse, mida läheb vaja meditsiini-, elektroonika- ja lennutööstuses. „Öeldakse, et isegi kivimites on väiksemas kontsentratsioonis elemente kui näiteks vanades telefonides, mis meil kodus seisavad,“ rääkis Henri. „Seda sobib ilmestama näide, et ühes tonnis mobiiltelefonides on rohkem kulda kui ühes tonnis kullamaagis.“ Ta soovib tulevikus luua tehnoloogiaid, mis aitaksid maailmal toimida võimalikult jätkusuutlikult ja rakendada võimalikult palju ringmajandust. Henri nentis, et suuresti peituvad takistused meie endi tarbimisharjumustes.

Valdkonnas toob magistrandi sõnul edu järjepidevus ja huvi, sest spetsialiste on palju puudu. Selle eriala lõpetajatele on uksed avatud nii avalikus kui ka erasektoris. Võimalikud tööandjad ootavad pealehakkajaid töötajaid energeetika-, tehnoloogia- ja kaevandusettevõtetesse nii Eestis kui ka mujal. Henri sõnas, et tema hindab tööandja puhul innovaatilisust.

Aktiivsus õppetöös ja üliõpilaselus

Ta tõi välja, et tema jaoks on tähtis proovida võimalikult erinevaid asju. Seda tõestab ka Henri värske Tallinna noore vabatahtliku tiitel, mille ta pälvis vabatahtliku töö eest Pimedate Ööde filmifestivalil, Tallinn Music Weekil ja Rahvusvaheliste Kaitseuuringute Keskuses. Aktiivne on ta ka ülikooli enda erinevates ettevõtmistes. Ta tantsib ka Tallinna Tehnikaülikooli tantsuansamblis Kuljus, millega loetelu sugugi ei lõppe. Noormees selgitas, et oluline on olla julge, sest alles mugavustsoonist väljaspool hakkavad suured asjad juhtuma.

„Kõik see, mida olen õppetööväliselt teinud, aitab mul mõtestada meie maailma,“ rääkis Henri. Talle meeldib näha suurt pilti – kuidas töötab maailm sotsiaalsel tasandil kuni selleni, kuidas tekkis planeet Maa. „Maapõueressursside eriala on nende jaoks, kellele meeldib ja on loomuomane küsida „miks“,“ sõnas ta. Henri tõi olulise väärtusena välja instituudi õppejõud, kes on oma ala tipptegijad ja teavad, millest nad räägivad. Olles õpingute lõpusirgel, tegutseb ta selle nimel, et pärast lõpetamist minna USA-sse praktikale. „Suures plaanis hoian kõik valikud lahtisena,“ ütles Henri lõpetuseks.

Otsusta ka sina oma tulevik TalTechis: taltech.ee/tulevik

Kui Sinu õpingud hakkavad peagi lõppema või on sul bakalaureuse diplom juba käes ja huvitud edasiõppimise võimalustest, siis tasub mõelda, mis edasi. Üks võimalus oma potentsiaali arendada on jätkata õpinguid TalTechi magistrantuuris. Tule 18. aprillil karjääriseminarile „Magistriks? Magistriks!“, et koguda kaalukaid argumente, mida ja miks õppida ning 2. mail magistriõppe vastuvõtutingimuste infotundi, et kuulda nii sisseastumisest kui ka uurida lisa teaduskondadelt. 

 

Jaga
Kommentaarid