Orlen SA sõnul ei saanud nende Šveitsi tütarettevõte Orlen Trading Switzerland naftabarreleid, mille eest oli välja käidud 1,6 miljardit zlotti ehk ligi 375 miljonit eurot. Kui palju naftat saamata jäi, ettevõte ei avaldanud.

Kuigi ettemakseid on tagasi küsitud, pole tagastust tehtud ning raha tagasisaamine paistab ebatõenäoline, nentis ettevõte. Maksed tehti naftavahendajatele, kellega ettevõte ei olnud kunagi varem suhelnud ja ilma tagatiseta.

Nii kaotuse suurus kui ka maksete iseloom on kergitanud küsimusi ettevõtte sissereeglite osas.

Ettevõttele on survet avaldanud ka Poola valitsus. Eelmisel nädalal märkis peaminister Donald Tusk, et ettevõte võib olla väga suures jamas, kuid ta ei täpsustanud miks.

Pole selge, millise kaubaga täpselt tegemist oli, kuid kuni viimase ajani olid vähemalt kaks Orleni prahitud hiiglaslikku supertankerit Venezuela ranniku lähedal ankrus. Nende laadimine pidi algama detsembris, kuid selle asemel seisid need mitu kuud paigal ning kogusid suuri ootetasusid, märgib Bloomberg.

Võimalik sanktsioonide rikkumine

Poola eriteenistused on asunud uurima, kas Orlen Trading Switzerland võis kõrvale hiilida rahvusvahelisest naftaembargost, mis on seatud nii Iraani kui Venemaa naftale, kirjutab Poola väljaanne Radio ZET. Väljaandele kinnitas uurimist Tuski valitsuse kõrge ametnik.

Väljaande allikate sõnul uuritakse ka Šveitsi tütarettevõtte varasemat Liibanoni päritolu presidenti.