Avaldusi laekus kokku 53 riigist. „Enamus neljakümnest välja valitud ettevõttest on küll asutatud Eestis, kuid asutajate seltskond on oluliselt kirjum - nende hulgas on asutajaid Ukrainast, Itaaliast, Slovakkiast kuni Ameerika Ühendriikideni,“ nimetas Latitude59 startup-suhete juht Triin Ilves.

40 parema tiimi seas on palju tervise- ja süvatehnoloogia ettevõtteid, kuid valdkonna-põhiselt buumib siiski AI. „Üha rohkem paistavad välja ettevõtted, kus suure potentsiaaliga äri põhineb pikaajalisel teadustööl. Samas näeb enamik ettevõtteid võimalust AI-s - seejuures oli ka neid, kelle puhul tundus, et AI-d mainiti igaks juhuks, justkui peaks see võluväel idee innovaatilisemaks muutma,“ tõdes Ilves.

AI rohke esindatus oli investoritele ootuspärane, kuid rõõmu teeb, et süvateadus pakub sellele tõsist konkurentsi. „On loomulik, et tehisintellekti arendamises ja rakendamises nähakse suurt ärivõimalust. Kuid oli ka sekundeerijaid, näiteks süvateadusmahukate ja tervisetehnoloogiate vallast nagu biotehnoloogiad ja meditsiin. Rõõmu tegid ka uudsete energeetikalahenduste arendajad ning energiasäästu ja rohemajandust laiemalt toetavad tooted ja teenused,“ ilmestas EstBANi juhtivinvestor Heidi Kakko.

Sõel TOP40-sse pääsemiseks oli investorite hinnangul sel aastal eriti tihe. „Ei ole ühtegi põhjust arvata, et selle aasta konkursil ei osalenud ühtegi tulevast ükssarvikut. Sellest tulenevalt saab olema lõplik otsus keeruline ning ei saa välistada mitut võitjat,“ ilmestas parimaid Riivo Anton Specialist VCst.

EstBANi juhtivinvestorid on päri. „Osalenud ettevõttete tase ja kapitali kaasamise valmisolek on väga kõrgel tasemel - kõikidest osalenud ettevõtetest võiksid 80% kohe minna julgelt investeeringuid kaasama. Valikuid tehes tuli selgelt välja, et edasi pääsesid need ettevõtted, kes olid ennast juba turul tõestanud või omasid väga tugevat tehnoloogilist väärtust,“ sõnas Martin Goroško. Heidi Kakko sõnul on eelis neil, kes lahendavad konkreetset probleemi nii, et neil on ka juba turuosalistelt tagasiside olemas. „Toote või teenuse rakendatavuse ja nõudluse punkt on kindlasti oluline ehk idee tasandil ainult on keeruline selles väga tihedas konkurentsis finaali jõuda,“ sõnas Kakko.

Kuni miljoni euro suurune investeering pannakse Latitude59 raames välja teist järjestikust aastat, seekord koostöös Specialist VC ja Eesti Äriinglite Võrgustikuga EstBAN. „Soovime kõikidele top 40 ägedatele tiimidele edu ning hindajatele ja investoritele kannatlikku meelt. Valik tuleb enneolematult raske, kuid see pakub ka rõõmu, sest on näha, et tulevikutegijaid on palju ja ideed on tugevad,“ ütles Latitude59 juht Liisi Org.

40 paremat tiimi jätkavad võistlust eelfinaalides, mis toimuvad 29. aprillist 3. maini. Avalikku pitchingut saab jälgida Latitude59 LinkedInis ja YouTube’i lehel ning Delfi Ärilehe veebis.

Finaal, kuhu pääseb vaid viis parimat idu, toimub idu- ja tehnoloogiakonverentsi Latitude59 pealaval Tallinnas Kultuurikatlas 24. mail 2024, kus kõigil finalistidel avaneb võimalus investorite ja laiema publiku tähelepanu teenida. Seekordne startup-konverents Latitude59 on järjekorras kaheteistkümnes. Eesti kõige rahvusvahelisemat valdkonnasündmust väisas mullu ligi 3000 inimest, kellest enam kui 500 olid rahvusvahelised investorid.

Delfi Ärileht on Latitude59 meediapartner.