Tanel Sarri alustas õpinguid TalTechis 2006. aastal ja asus telekommunikatsiooni eriala teise kursuse tudengina praktikale. „Kuna mulle on alati meeldinud mõelda raamist välja, hakkasin esialgu tegelema raadiovõrgu disainiga, mida enne Tele2s positsioonina ei olnudki. 2012. aastal sai minust juba kõigest 25-aastaselt Tele2 raadiovõrgu osakonna juhataja,“ räägib Sarri oma telekomi karjääri algusest.

„Umbes viie aasta pärast tekkis mul võimalus juhtida raadiovõrgu ehitust ja planeerimist juba grupi tasandil ja nii-öelda välismaal töötamise kogemus toodi koju kätte. Nähes nii palju erinevaid inimesi, töömeetodeid ja riike, õppisin ma järgneva kolme aastaga vähemalt sama palju kui eelmise kümnega. Seejärel pakuti mulle Tele2 Eesti tehnoloogiadirektori kohta ja ma võtsin selle põneva väljakutse rõõmuga vastu,“ ütleb Sarri.

Nutikas reaalsus on jõudnud TalTechi. On õige aeg end kurssi viia teemadega nagu targad linnad, liitreaalsus, küberturvalisus, asjade internet, digitaliseerimine ja võrguviilud!

Sektorisse tulles tundis Sarri, et tehnika on omaette väärtus ja ka telekommunikatsiooni eriala oli tol ajal tehnoloogiapõhisem. „Nüüd käib kõik pilves, äriline pool ja kliendikogemus on kaasa toonud muutuse, kus tänapäeva tippinsener peab tervikut nägema oluliselt laiemalt ja saama lisaks tehnoloogiale aru ka sellest, kuidas toimib äri ja käib juhtimine,“ suunab ta tähelepanu kaasaja väljakutsetele.

Tele2 tehnoloogiajuht kinnitab, et vaatamata ajas muutuvatele tööalastele väljakutsetele on magistriõpe ka tänapäeval tööandjate jaoks oluline. „Tele2 tipud on kõik magistrikraadiga. Usun elukestvasse õppesse: hea haridus on vundament edukale karjäärile ja kindlasti soovitan juba bakalaureust tehes arvestada, et magister on selle loomulik jätk,“ räägib ta.

„Tänapäeva tippinsener peab tervikut nägema oluliselt laiemalt ja saama lisaks tehnoloogiale aru ka sellest, kuidas toimib äri ja käib juhtimine,“ ütleb Tanel Sarri.

TalTechi elektroonikainstituudi õppejõu, sidelahenduste eksperdi Margus Rohtla sõnul saavad magistrandid õppimise ajal kasutada nii 5G kommerts- kui ka open source platvorme. „Õppimise käigus on võimalik kasutada võrguplatvorme ja võrguteenuseid nii, et tulemus looks lõppkasutajale väärtust,“ kirjeldab ta õppekava väärtuspakkumist.

TalTechi võrgutehnoloogiate ja -teenuste magistrikava on ainus telekommunikatsiooni õppekava Eestis, mis keskendub võrgutehnoloogiate ja -teenuste kooslusele. Magistrikava koolitab insenere ja tippspetsialiste nii IKT valdkonna kui ka teiste majandussektorite tarbeks.

Sarri hinnangul on ettevõtte tehnoloogiaüksus tervikuna kasvanud ärile palju lähemale. Täna tuleb insenerina mõista ka teenuseid ja finantspoolt ning saada aru väärtusest, mida sa ettevõttele juhtpositsioonis lood. „Kindlasti jõuavad paljud magistri lõpetanud varem või hiljem juhtimise tasandile, kui neil vähegi soovi on,“ leiab ta. „Nüüdseks on telekommunikatsiooniosakond lisaks mobiilioperaatoritele ka näiteks Amazonis ja Google'is. Teenuste valdkond on väga-väga lai ja võimalusi, kuhu maailmas pürgida, on palju,“ avab Sarri tulevasi karjääriväljavaateid. 

Eelmisel aastal välja tulnud uus võrgutehnoloogiate ja -teenuste magistriõppekava õpetab Sarri hinnangul telekomi kaasaja vajadustele vastavalt, sest annab andmetest, võrkudest, platvormidest ja teenustest laiema ning terviklikuma vaate. 

Vaata õppekava tutvustust:

Kui aastaid oli telekommunikatsioonisektor stabiilne, siis praegu on Sarri hinnangul aset leidmas suured muutused. „Kui me vaatame võrguteenuste puhul näiteks pangandussektorisse, siis lisandunud on Apple Pay maksed, samuti muudab eestlaste Wise maailma. Kui me aga räägime lõppkliendist, siis kui näiteks Apple paneks SIM-kaardi oma telefoni sisse, läheks võrguoperaatoritel elu päris keeruliseks, kuna Apple'il on maailmas päris suur kliendibaas,“ kirjeldab tehnoloogiajuht.

5G tehnoloogia mõju 

Oma telekommunikatsiooni eriala lõputöös keskendus Sarri mobiilioperaatori ärimudelile.  „Uurisin, kuidas 5G mõjutab mobiilioperaatorite ärimudelit ja sealt tuli välja kaks asja: seda mõjutab kas lõppkliendi või tehnoloogia omamine. Tehnoloogia on kindlasti see, kus läbi laia teenuste spektri ja kasutajaskonna on mobiilioperaatoritel suur eelis,“ selgitab ta.

„Tänapäeval otsivad kõik suured IT-sektori tegijad nagu Google või Facebook endale telekomi kogemusega inimesi. Kui me räägime võrgutehnoloogiate ja -teenuste erialast, siis Euroopas räägitakse siin sama keelt ja Eesti haridus on nii tugev, et sa võid sellega vabalt üle maailma töötada,“ julgustab Sarri huvilisi TalTechi uue võrgutehnoloogiate ja -teenuste magistrikavaga lähemalt tutvuma.

Vastuvõtt 2024/25 õppeaastaks

1. märts - 3. juuli 2024 kell 12.00 on avatud avalduste esitamine vastuvõtu infosüsteemis SAIS kõikidele õppekavadele.

Otsusta oma tulevik TalTechis: taltech.ee/tulevik

Jaga
Kommentaarid