„Inimeste suhtumine rahasse on väga oluliselt mõjutatud sellest, milline on olnud meie päritolu: kas me tuleme lapspõlvest, kus on rahast olnud puudus, kas seda on olnud piisavalt või ka mõnel juhul liigselt. Kuid enamasti on inimeste suhe rahaga selline salatsev ja pigem ei osata näha raha kui midagi, mida võiks või peaks säästma,“ räägib Janson. Investorkogukonna juht lisab, et palju aitaks meie finantskirjaoskusele kaasa see, kui juba koolides õpetataks rahaga ümber käima, samuti see, kui inimesed teeksid eelarveid: isiklikke ja perekondlikke.

Oskus rahaga toime tulla annaks ka võimaluse seista vastu petturitele, kes soovivad säästudele mesijutuliste investeerimiskõnede või ehmatuskirjadega käppa peale panna. Kahjuks langevad liiga paljud inimesed oma rumalusest nende pakkumiste ohvriks.

„Minu soovitus on võtta selline seisukoht, et iga kuu maksta oma sissetulekutest endale „palka“ ehk siis mingi kindel summa suunata kuhugi teisele hoiusele tulu teenima. Ning siis õppige saama hakkama vähemaga. Teiseks võtke juba täna vastu otsus hakata investeerima, ka kümne euroga saab alustada. Kuid summadest veelgi olulisem on see mõtteviis, et raha ei pea kohe näppude vahelt minema libisema,“ räägib Janson.

Pikemalt kuula investeerimisnõu ja rahajutte podcast’ist „Tark investor“!

Saadet toetab LHV Pank.

LHV Panga investorkogukonna juht Nelli Janson.

Jaga
Kommentaarid