Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul oli 2023. aasta SKP kasvumäär kõigis kolmes riigis kobarkriisist tulenevalt potentsiaalist väiksem – Läti ja Leedu majandused langesid 2023. aastal 2022. aastaga võrreldes 0,3%, Eesti majandus aga 3,1%.

„Sel aastal on oodata majandusseisu paranemist – Leedu oodatav majanduskasv on 2% ja Lätis 1,2%. Kuigi ka Eesti majandus hakkab aasta teises pooles kasvama, jääb tänavune SKP -1% juurde, kuna eelmise aasta kukkumine toimus läbi terve aasta,“ lausus Uusküla.

Majandusanalüütiku sõnul võiksime nii Eestis kui ka Lätis järgmisel aastal oodata majanduskasvu kiirenemist. Kasvukursil püsib ka Leedu, ehkki annab tänavusega võrreldes pisut järele. Eesti majanduskasvu prognoos 2025. aastaks on 3 ja Lätil 3,3%, Leedus on oodata 1,8%-st kasvu.

Balti riikide oodatav inflatsioon on 2024. aastal euroala tasemest madalam, kuna langenud toormehinnad kanduvad üle tarbijahindadesse – Lätis ja Leedus prognoosib Luminor isegi hindade langust. Eestis on oodata aasta keskmiselt siiski protsendilist hinnatõusu, seda peamiselt siinsete tänavuste maksumuudatuste tõttu.

„Meie piirkonna kolme riigi inflatsioonimäärasid mõjutavad tugevalt energia- ja toiduainete maailmaturu hinnad. Kuna tänaseks on varasemad suured kulud juba üle kandunud hindadesse, on inflatsiooni määrad praegu euroala tasemest madalamad, kui kõrvale jätta kohalikud olud,“ rääkis Uusküla. „Kaupade hinnad ootuste kohaselt juba langevad, kuid teenuste hinnad on aeglasest kohanemisest ja palkade tõusust tulenevalt tõusuteel.“

Luminor peaökonomist Lenno Uusküla.

Nominaalne palgakasv oli 2023. aastal kogu Baltikumis kahekohaline ja jäid vahemikku 11,4–12,2%. Jätkuvalt on kõrgeim sissetulek Eesti inimestel, kuid lõunanaabrid liiguvad tugevama majanduskasvu toel meile jõudsalt lähemale.

„Eestis on 2024. aastal oodata 7%, Lätis 7,8% ja Leedus isegi 8,6% palgakasvu. Palgakasv ületab inflatsioonitaset ootuste kohaselt ka tuleval aastal ning taaskord on Lätis ja Leedus sissetulekute kasvutempo Eestist mõnevõrra kiirem,“ märkis Lenno Uusküla.

Baltimaade majandusseisu tulevikuväljavaatest rääkides tõi Luminori peaökonomist positiivse poole pealt välja tõusutrendi näitava teenuste ekspordi ning selle kasvu jätkumise ka tulevikus. Samuti suurendavad Euroopa Liidu vahendid sisenõudlust ja kasvamas on ka tarbijate ostujõud.