„Trend omamise asemel tooteid rentida kasvab erinevates sektorites iga aastaga. Elektroonikaseadmete, näiteks nutitelefonide ja sülearvutite rentimise trendi toetab tootjatele suunatud Euroopa Liidu regulatsioon, mis ütleb, et elektroonikat tuleb rohkem väärindada, mitte muuta seadmed pärast esimest kasutuskorda prügiks. Elektroonikaseadmetest tekkinud jäätmed on Euroopas üks kiiremini kasvavaid jäätmevooge, näiteks mobiiltelefonidest võetakse tagasi ringlusse vaid 12–15%,“ sõnas Inbanki äriarenduse juht Piret Paulus.

Globaalne elektroonikaseadmete rendituru suurus kasvab Pauluse sõnul eeldatavalt 2027. aastaks 100 miljardi euroni, kasvades keskmiselt 15% aastas. Seadmete rent moodustab juba lähitulevikus eeldatavalt ca 10% elektroonika müügi koguturust.

Ka iDeal Groupi juht Antti Adur kinnitas, et nii iPhone’de kui Macbookide soetamise puhul on näha, et mõne aastaga peaks mõlemas kategoorias renditeenus muutuma domineerivaks seadme omamise viisiks.

„Kuna iPhone on renditootena kõige pikemalt pakkumises olnud, on selle rentimine kõige populaarsem. Küll aga näitab Maci ja Watchi rendinumbrite kasv, et inimesed on teenuse omaks võtnud ning üha tihemini valitakse kaupluses renditoode just mugavuse ning madala renditasu pärast,“ lausus Adur.

Inbanki äriarenduse juhi sõnul on elektroonikaseadmete renditeenus eelkõige mugavusteenus, mille puhul on fikseeritud kuutasuga võimalik seadme ostmise asemel see endale soovitud perioodiks rentida. „Rent on taskukohane viis omada kõige uuemaid seadmeid ning see on põhjus, miks teenus populaarsust kogub. Seejuures on renditeenus soodsam, kui seadme väljaostmine, sest klient maksab renti ainult selle perioodi eest, millal ta reaalselt seadet kasutab. Seadmetel on jääkväärtus ehk klient ei tasu rendiperioodil kunagi seadme täisväärtust,“ selgitas Paulus, lisades, et rendiseadmed on valdavalt kaetud kindlustusega, mis teeb nende kasutamise tarbija jaoks muretuks.

Renditeenus on seadme väljaostmisega võrreldes soodsam

Rendiperiood ja seadme planeeritav kasutusperiood on omavahel tihedalt seotud. „Arvutite puhul on populaarsem valik 2-3 aastane rendiperiood, sest üldjuhul ei soovita arvutit iga aasta vahetada. Nutitelefonide puhul on arvestatud ka lühema rendiperioodiga, sest paljud kasutajad soovivad näiteks uue iPhone saabumisel telefoni koheselt uue vastu välja vahetada,“ selgitas iDeali ekspert tarbijate harjumusi.

Aduri sõnul varieeruvad rendi teenuse hinnad 30-50 euro vahel. „Kuna rendi teenustasud on järelmaksuga võrreldes soodsamad, siis sõltuvalt rendiperioodist jäävad igakuised teenustasud 25-50€ ringi. Järelmaksuga on klientide kuumaksed vähemalt 60 eurot, seega saab renditoote puhul võtta lisaks ka aksessuaare ja lisateenuseid ning maksta ikkagi väiksemat kuutasu ütles Adur, kes usub, et see on ka taskukohasem kui paarituhandene seade koheselt välja osta.

„Renditeenus ei ole krediiditoode, mistõttu on see meelepärane ja eelistatud palju laiemale sihtrühmale ning klientidele, kes eelistavad küll seadme eest maksta kuumaksetena, kuid ei soovi sõlmida ei järelmaksu- ega laenulepingut. Madalad kuutasud teevad pakkumise aktraktiivseks uutele segmentidele, näiteks tudengitele. Samuti renditakse kindlustuspaketiga toodet sageli ka kooliealistele lastele,“ selgitas Paulus.

Ta toonitas, et renditeenuse kasuks räägib ka keskkonnasõbralikkus. „Iga aastaga kasvab nende inimeste hulk, kes püüavad teha keskkonnasõbralikumaid tarbijaotsuseid. Renditeenus tähendab nii tarbija kui ka kaupleja jaoks, et seadmed saavad alati uue elu, mitte ei jää sahtlisse seisma ja ei muutu prügiks. Euroopa Liidus seisab kodus sahtlites kokku ligi 700 miljonit kasutamata mobiiltelefoni, sest tarbijad on need ostnud ning uue ostmisel ei tea, mis nendega peale hakata. Pärast renditeenuse lõppu lähevad seadmed aga uuesti ringlusesse, sest väikestel tarbeelektroonikaseadmetel, nagu mobiiltelefonid, tahvelarvutid ja sülearvutid, on ringmajanduse jaoks suur väärtus: need sisaldavad erinevaid materjale ja kriitilise tähtsusega tooraineid, mida saab jäätmete tõhusa käitlemise korral ringlusse võtta või taaskasutada. Samuti tõuseb nõudlus nii-öelda teise ringi seadmete vastu,“ selgitas Paulus renditeenuse positiivset mõju ringmajandusele.