„Finnair peatab 29. aprillist 31. maini oma igapäevased lennud Tartusse, et Tartu lennujaam saaks kasutusele võtta alternatiivse lähenemislahenduse, mis ei vaja GPS-signaali,“ teatas Finnair.

Kliendid, kes on ostnud endale pileti kõnealusesse perioodi pileti, saavad Finnairilt tühistamisteate ja neile antakse tekstisõnumi või e-kirja teel lisateavet.

Tartu lennujaama saab praegu lennata vaid GPS-signaali kasutades. Viimasel ajal on aga sagenenud GPS-häired, mis võivad takistada lennuki lähenemist ja maandumist. Eelmisel nädalal pidid kaks Finnairi lendu suunama tagasi Helsingisse, kuna Venemaalt tekitatud GPS-i häired takistasid lennukitel Tartule lähenemist.

„Vabandame klientide ees lendude peatamisest tingitud ebamugavuste pärast. Lennuohutus on alati meie prioriteet ja kuna Tartule lähenemine eeldab hetkel GPS-signaali, ei saa me GPS-i häirete korral sinna lennata,“ ütles Finnairi lennuoperatsioonide juht Jari Paajanen.

Paajaneni kinnitusel on Finnairi lennukitel võimalik kasutada ka teisi navigatsioonisüsteeme, kuid mitte Tartusse lennates. „Enamik lennujaamu kasutab ka alternatiivseid lähenemismeetodeid, kuid mõned lennujaamad, näiteks Tartu, kasutavad ainult selliseid lähenemisviise, mille toetamiseks on vaja GPS-signaali. GPS-i häirete tõttu oleme sunnitud lennud peatama kuni alternatiivsete lahenduste leidmiseni,“ lisas Finnairi esindaja.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul kustsus Tartu linnavalitsus täna kokku ka ühise koosoleku, kus osalesid nii Finnair ja tema tütarettevõte Nordic Regional Airlines Oy, Lennuliiklusteeninduse AS, Tallinna lennujaam kui ka Tartu linnavalitsus.

„Kõik tõdesid, et tegemist on keerulise olukorraga, mille tunnistajateks me hübriidsõja tingimustes oleme, kuid tuleb leida turvaline lahendus, et graafikujärgsed lennud Tartu-Helsingi vahel saaks toimuda,“ kommenteeris Klaasi, lisades, et lennuliin on hästi alustanud ning vajadus selle järele on suur.

Tartu linnapea sõnul lepiti kohtumisel kokku, et probleemi lahendamisega tegelevad peamiselt Finnair ja tema tütarettevõte ning Eesti Lennuliiklusteenindus.

Finnair alustas Tartusse lende 31. märtsil avaliku teenindamise lepingu alusel, mille täitmise eest maksab Tartu linn Soome lennufirmale 3 aasta ja 9 kuu eest hüvitist kokku 3,2 miljonit eurot. „Selle aja eest, mil Finnair ei lenda ja tal pole sellega seoses kulusid, ei maksa me ka arusaadavalt hüvitist,“ lisas Klaas.

Finnair on ainus lennufirma, kes teeb Tartusse rahvusvahelisi lende.