Omakapitali tootlus oli esimeses kvartalis 12,6%.

„Inbank alustas 2024. aastat järjekindlalt paranevate finantstulemustega. Meie kogutulu kasvas eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes 30%, samas kui kulud suurenesid 16%. Krediidikulud jäid aastatagusele tasemele, samas kui laenude ja renditeenuste portfell kasvas 23%,“ ütles Inbanki tegevjuht Priit Põldoja.

Müügitulemused olid tema sõnul hooajaliselt väiksemad, aga kõigil turgudel üsna stabiilsed. Kesk- ja Ida-Euroopa riikides kasvas müügimaht 11% tänu paranenud müügitulemustele Tšehhis, samas kui Balti riikides jäi müük ebasoodsate makromajanduslike olude tõttu 2023. aasta tasemele.

Hoolimata viimase kahe aasta keerulistest majandusoludest, on Inbanki laenude allahindluse kulud Põldoja sõnul püsinud madalad. Esimeses kvartalis moodustasid allahindlused 1,35% keskmisest laenuportfellist.

Esimeses kvartalis alustas Inbank koostööd Balti riikide suurima e-kaubanduse ettevõttega Pigu Group. Samuti tugevdati koostööd Balti riikide juhtivate makseteenuste pakkujatega, et viia oma tooted üha suurema hulga väikese ja keskmise suurusega kaupmeesteni. Selle tulemusel tegi Inbank 2024. aasta esimese kvartali lõpuks koostööd 5800 partneriga.

„2024. aastal jätkab Inbank tegutsemist keerulises väliskeskkonnas, kuid siiski on piisavalt põhjuseid olla ka optimistlik. Poola majandus näitab väga tugevat vastupidavust ja ka Balti riikide majandus peaks aasta teises pooles hakkama taas kasvama. Finantsturud ootavad ülejäänud aasta jooksul Euroopa Keskpangalt intresside alandamist, mis omakorda toetab Inbanki finantseerimiskulude jätkuvat alanemist,“ lisas Põldoja.

Inbanki ärimahud I kvartalis:

  • Inbanki laenude ja renditeenuste portfell kasvas 2023. aasta esimese kvartaliga võrreldes 23% ja ulatus 1,05 miljardi euroni. Hoiuseportfell kasvas aastaga 29% ja ulatus kvartali lõpu seisuga 1,11 miljardi euroni. 2024. aasta esimese kvartali lõpus oli Inbanki varade maht 1,34 miljardit eurot.

  • Esimese kvartali müügimaht oli kokku 162 miljonit eurot, mis on aastatagusega võrreldes 5% rohkem. Toodete lõikes näitas autode finantseerimine tugevat tulemust, ulatudes 45 miljoni euroni ja kasvades aasta varasemaga võrreldes 39%. Rohefinantseerimise müük püsis stabiilsena ja oli 20 miljonit eurot. Teistes tooterühmades olid müüginumbrid eelmise aastaga võrreldes veidi madalamad. Renditeenuste müük oli 12 miljonit eurot, langedes aastatagusega võrreldes 6%. Väikelaenu müügimaht langes 4%, 20 miljoni euroni ning kaupmeeste finantseerimislahenduste müük langes 6%, 65 miljoni euroni.

  • Esimese kvartali lõpus oli Inbankil 896 000 aktiivset kliendilepingut ja aktiivsete kaupmeeste arv kasvas 5800-ni.