Riigikogu menetleb taastuvenergia kasutuselevõtu kiirendamiseks vajalike muudatuste tegemist ehitusseadustikus ning sellega on ohtu sattunud Enefit Greeni Hiiu meretuulepargi arendus, mis on tuntud ka Hiiumaa meretuulepargi nime all.

„Leiame, et kui selline olukord võiks tekkida, see oleks kindlasti turuosaliste ebavõrdne kohtlemine,“ ütles ettevõtte juht Aavo Kärmas kvartalitulemusi tutvustavas ülekandes. „Ma täna rohkem sel teemal spekuleerida ei tahaks, ootame tulemused ära ja vaatame, mis mõju on. Hetkeseisuga me oleme projekti investeerinud mälu järgi ligi 5 miljonit eurot,“ lisas Kärmas.

Meretuulepark on kavandatud võimsusega kuni 1100 MW ning selles on tuuliku kõrgusest jt tehnilistest parameetritest sõltuvalt 55-73 tuulikut. Selle oodatav toodang kataks enam kui poole Eesti praegusest elektritarbimisest.

Kasum kerkis kümnendiku võrra

Enefit Green grupi 2024. aasta I kvartali äritulud langesid 11% ja ärikulud langesid 22% võrreldes eelmise aasta sama ajaga, mille tulemusena EBITDA kasvas 3% võrra 42,4 mln euro tasemele. Kvartali puhaskasum kasvas 10% võrra 33,4 mln euroni (0,13 eurot aktsia kohta).

„Tootsime 494 gigavatt-tundi elektrit (+22%) ja 129 gigavatt-tundi soojusenergiat (-27%). Viiendiku võrra suurem elektritoodangu kasv tuli valminud ja ehituses tuule- ja päikeseparkidest (+131 gigavatt-tundi). Soojusenergia toodangu vähenemine tulenes eeskätt biomassi kasutavate varade müügist,“ ütles Enefit Greeni tegevjuht Aavo Kärmas.

„Keskendusime ehituses tuule- ja päikeseparkide valmimisele ning investeerisime ligi 105 miljonit eurot. Lõpetasime ehitustööd Tolpanvaara tuulepargis Soomes. Leedus Akmene tuulepargis sai väljavahetatud kokkuvarisenud tuulik ja Kelmė I tuulepargis püstitatud esimesed tuulikud. Eestis Sopi-Tootsi taastuvenergiaalal oleme jõudnud tuulikute püstitamiseni ja käib päikesepaneelide paigaldus. Parandasime oluliselt töökindlust Šilutė pargis Leedus võrreldes eelmise aasta teise poolega ja hoiame head töökindlust WinWind tuulikutel Eestis,“ lisas Kärmas.

Kvartali tulemusnäitajatele avaldasid juhi sõnul mõju madalamad elektri turuhinnad ja sõlmitud pikaajaliste elektrimüügilepingute hinnad. Ehituses tuuleparkide seadistustegevuste ja vähese tuulekiiruse tõttu jäi saavutamata seatud elektritoodangu eesmärk (-95 gigavatt-tundi), mis põhjustas jätkuvalt olulises mahus elektrioste.

„Meie fookus on sel aastal ehituses olevate parkide tähtaegsel valmimisel ja olemasolevate parkide kõrge töökindluse hoidmisel. Jätkame ka tööd arendusportfelliga, et kasvatada ettevõtte väärtust pikemas perspektiivis,“ märkis Kärmas.

Enefit Greeni aktsia on alates 2024. aasta algusest langenud 9,3% ning maksab 3,22 eurot.

Kvartali olulisemad sündmused:

  • Ehitustööde lõpetamine Tolpanvaara tuulepargis Soomes

  • Akmene tuulepargis Leedus asendati mullu kokku kukkunud tuulik, algasid läbirääkimised GE-ga kahjude hüvitamiseks

  • Kelmė I tuulepargis Leedus algas tuulikute püstitamine

  • Sopi-Tootsi tuulepargis on ettevalmistused tuulikute püstitamiseks lõppemas

  • Koostööleping RES Global Investmentiga kuni 360 MW tuuleparkide arendamiseks Poolas

  • Elektri otsemüügileping Elcogeniga Eestis

  • Valka ja Paide koostootmisjaamade müügitehingu jõustumisega viisime lõpuni väljumine biomassivaradest

  • Juhatuse esimees Aavo Kärmas lahkub kokkuleppel nõukoguga ametist alates 1. juulist 2024