Üks teema, millest ettevõtjad teavad palju, aga räägitakse vähe, kuid mis võib ettevõttele olla rasketel aegadel määrava tähtsusega, on headel aegadel uue, kalli ja kahtlemata väga hea tehnika või uute seadmete soetamine. Soovitan tõsiselt mõelda, kas ettevõte ikka päriselt vajab seda kõige uuemat ja paremat tehnikat või saab hakkama ka vähemaga.

Jutt käib võtmetähtsusega tehnikast, mida ettevõtja oma põhitegevuses vajab, olgu selleks põllumajandustehnika, ehitus- või tootmisseadmed. Neid on võimalik soetada uuena või kasutatuna, mõlemal variandil on eriti kasinal ajal suur mõju ettevõtte finantstervisele, täpsemalt käibevahenditele ja vajadusele igal ajal säilitada suur müügitulu maht.

Ettevõtte kuluarvestuses kehtib nn tasakaalupunkti põhimõte, mis kirjeldab olukorda, kus tulud müügist katavad kõik kulud, sh püsikulud. Tasakaalupunkti ületav tulu tähendab, et teenitakse kasumit. Tasakaalupunktist väiksem tulu seevastu toob kaasa kahjumi. Kalli tehnika ostuks kulub märkimisväärne osa ettevõtte käibevahenditest isegi liisinguga ostes. Sellise tehnika hooldamise, hoidmise ja amortisatsiooni kulud, samuti intressikulud on kõrgemad, aga need on kõik püsikulud.

Kõrged püsikulud on müügitulu langedes ettevõttele koormaks, sest püsikulude maht ei ole otseses seoses tootmis- ega müügimahuga. Headel aegadel mõeldakse ikka sellele, kuidas rohkem ja odavamalt toota, ning see on olnud põhjuseks, miks langetada otsus uue tehnika soetamise kasuks. Halbadel aegadel, kui müük on väike või tellimused puuduvad sootuks, paneb kõrge püsikulu ettevõtja raskesse seisu – nende kulude katmiseks kasutatakse ära käibevahendid või tuleb omanikul raha ettevõttesse juurde panna. Suur püsikulu sunnib võtma rohkem riske, sest toodangu- ja müügimaht peavad püsima pidevalt kõrgel.

Kui olukord on ebakindel ja ettevõtte või omanike rahalised puhvrid väikesed, ei ole võib-olla vaja osta tehnikat ega seadmeid ning saab hakkama lühirendiga. Osta võib küll olla mõistlik, aga veel kasulikum võib olla soetada kasutatud tehnikat.

Miks on hea osta kasutatud tehnikat?

  • See maksab oluliselt vähem – hinnavahe uuega on üldjuhul 30–70%, mõnikord on kasutatud tehnika kordades odavam.

  • Enamasti heas korras ja piisav, et saavutada samaväärne tulemus.

  • Korralikult hooldatud kasutatud tehnika hoiab väärtust, selle hind langeb uuega võrreldes aeglasemalt, sest eriti kiire väärtuse langus toimub vara esimesel kahel aastal.

  • Võimalus valida väga erinevas modifikatsioonis tehnikat, mis võib sobida just sinu ettevõttele.

  • Väiksem keskkonnamõju, sest tekitamata jääb tehnika tootmisega kaasnev võimalik negatiivne keskkonnamõju.

  • Tehnika saad kiiresti kasutusse võtta ja puudub ooteaeg.

  • Väiksem finantsrisk, sest kohustusi on vähem ja käibevahendeid rohkem. Toodangu- ja müügimaht võib olla väiksem.

Mis on kasutatud tehnika ostu puudused?

  • Remondivajadus võib olla suurem ja kasutamisel võib ette tulla halbu üllatusi.

  • Puudub garantii.

  • Sobiva vara leidmine, valiku tegemine ja vara seisundis ning müüja taustas veendumine on vaevarikas ja aeganõudev.

  • Uus tehnika kestab kauem ja selle saad ostes seada enda järgi.

Kokkuvõttes: ettevõttesse tuleb investeerida ja selleks võib olla hetkel hea aeg. Tehnika soetamisel tasub tõsiselt kaaluda ka kasutatud tehnikat, sest selle ostul on mitmeid eeliseid.

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist soovitame tutvuda finantsteenuse tingimustega või konsulteerida spetsialistiga.

Jaga
Kommentaarid