Tartu Hansa Koolis töö- ja tehnoloogiaõpetuse õpetajana töötav Karel Kadalipp õppis tegelikult hoopis restaureerimist, aga viimasel kursusel tuli tema juurde aasta varem lõpetanud tööõpetuse õpetaja, kes otsis endale mõneks tunniks nädalas asendajat. Kui Kadalipp läks kooli juhtkonnaga tutvuma, siis kahest tunnist nädalas sai kaheksa ja aasta-aastalt tuli tööd juurde. Asendajast sai täiskohaga õpetaja.

Karel Kadalipu sõnul on õpetaja ameti juures kõige meeldivam see, et on nii palju võimalusi lapsi ja noori suunata. Tema juurest käib aasta jooksul läbi umbes 500 õpilast ja nende kasvavate inimestega tegelemine ja nende mõjutamine õigesse suunda on tema jaoks selle töö pärl. Nii saab ta anda oma panuse ühiskonnale.

Saates tõstatatakse küsimus, kuidas üldse õpetaja amet elukutsena ja sissetulekuallikana on, kas elab kenasti ära ja kas õpetajana saab endale ilusat kodu lubada. Karel Kadalipp tõdeb, et keskmise õpetaja palga eest ei ela väga hästi ära – ega ilmaasjata ei tee õpetajad ületunde ja lisatöid. Ilusat kodu saab endale sellegipoolest lubada, näiteks võib kodulaenu taotleda koos elukaaslase või abikaasaga.

Saates tuleb juttu ka sellest, kas enne kodu ostmist peab tegema lisatöid, et kodulaenu saada ja kuidas saab valmistuda kodu ostmiseks. Karin Ossipova räägib lähemalt Coop Pangas jaanuaris välja tulnud õpetajate kodulaenust, mis on tema sõnul väga populaarne – nii suurt huvi ei osatud isegi ette prognoosida.

Karel Kadalipp ja Karin Ossipova

Jaga
Kommentaarid