Palun kirjeldage oma tööalast elu pärast 2022. aasta 24. veebruari, kui palju see muutus ja mis on teie suuremad tööalased edulood?

Ma elasin täiemahulise sissetungi Ukrainasse üle ja me oleme eeskätt keskendunud oma töötajate ohutuse tagamisele. Meie suurim edulugu on olnud meie toetatud ettevõtete vastupidamine. Meie portfelli mediaantulu kasv oli 2022. aastal umbes 40% ja veidi väiksem, aga ikkagi väga tugev 2023. aastal. Sellised tulemused oleksid väljapaistvad igas riigis, aga eriti täiemahulises sõjas olevas riigis. Meil on õnnestunud ka kasvatada uus fond – Horizon Capital Growth Fund IV – üle esialgse 250 miljoni dollari eesmärgi ja see läheneb uuendatud 350 miljoni piirile. Eelkõige on see meie asutajate ja nende meeskondade teene, kes on üles näidanud erakordset vastupidavust ja südikust tohutute väljakutsete ees, millega nad vastamisi on.

Millistes sektorites vajab Ukraina täna kõige rohkem investeeringuid?

Riik vajab investeeringuid kõigis sektorites, aga kõige tähtsam on see, et ta vajab neid kohe, mitte siis, kui sõda on läbi. Me investeerime peamiselt tehnoloogiasektorisse, mis ei ole varamahukas ja tegeleb ekspordiga, mis muudab selle paremini kaitstuks makrošokkide vastu. See on võimaldanud meil vaatamata Vene agressioonile häid tulemusi saavutada. Tehnoloogiasektor on tõusmas riigi jaoks kõva valuuta elupäästvaks allikaks, mis moodustab suure osa ekspordist, tuues Ukrainale sisse üle seitsme miljardi dollari aastas. Investorite jaoks, kes endiselt kõhklevad Ukrainasse tulla, on tehnoloogiasektor suhteliselt ohutu viis riigiga tutvumiseks, korraliku tootluse saamiseks, aga ka, mis on tähtis, positiivse mõju avaldamiseks.

Kui palju on seadused Ukrainas viimastel aastatel investorite jaoks lihtsamaks muutunud?

Meie jaoks on tehnoloogiaettevõtete jaoks mõeldud virtuaalse fiskaalrežiimi Diia City käivitamine olnud tähtis läbimurre. See on üks soodsamaid selliseid režiime maailmas, kus kaheksaprotsendine kõigile kehtiv maks sissetulekult asendab tööjõu- ja ettevõtte tulumaksu. See reform võttis omaks sama suurepärase filosoofia nagu Diia rakendus, mis on ülimalt edukas „valitsus nutitelefonis“ rakendus, mida juhib digipöördeministeerium. Sellised reformid viivad Ukraina ülemaailmseks tehnoloogialiidriks.

Mida saaks parandada?

Palju asju saab parandada igas riigis, aga ma pean tunnustama Ukraina võime riigi suuresti äritegevusele avatuna hoidmise eest. Majandus on osutunud märkimisväärselt vastupidavaks ning põhiteenused – pangandus, telekom, energia, sotsiaalvaldkond jne – toimivad sõjas oleva riigi kohta märkimisväärselt hästi.

Delfi Meedia, välisministeerium ja Miltton korraldavad 27. mail Kultuurikatlas Ukraina ülesehitamisele ja investeerimisele pühendatud konverentsi.

Jaga
Kommentaarid