Seksitöötajatel on nüüd õigus ravikindlustusele, pensionile, töötus- ja perehüvitistele, puhkusele ning ka sünnitus- ja emapuhkusele. Belgia parlament kiitis vastava seaduse pärast seksitöötajate aastatepikkust lobitööd heaks eelmisel reedel. Selle poolt oli 93 saadikut ja 33 jäid erapooletuks. Vastuhääli ei olnud.

„See on maailmas esmakordne. Ma ei suuda piisavalt rõhutada, kui oluline see on,“ sõnas Belgia seksitöötajate ametiühingu UTSOPI esindaja Daan Bauwens. „Belgia näitab, et riik kaitseb seksitöötajaid, olenemata ühiskonna moraalsest hinnangust selle elukutse kohta,“ lisas ta. Bauwens loodab, et ka teised riigid järgivad Belgia eeskuju.

Seksitöötaja võib kliendist keelduda

Belgia oli ka esimene riik Euroopas, kes dekriminaliseeris 2022. aastal intiimteenuste pakkumise. Uus seadus võimaldab prostituutidel töölepingu sõlmida ettevõtete (näiteks bordellide) või vahendajatega (näiteks sutenööridega). Töölepinguga antakse seksitöötajatele peale sotsiaalsete hüvede ka õigus kliendist või vahekorrast keelduda, samuti võivad nad seksuaalakti igal ajal katkestada, kartmata vallandamist või karistust.

Prostituutide vahendajatel peab Belgias olema registreeritud asukoht ja riik peab nad ka n-ö heaks kiitma. Seda ei tehta, kui vahendaja on süüdi mõistetud raskes kuriteos, näiteks vägistamise, mõrva või väljapressimise eest.

Seadus hõlmab siiski ainult intiimteenuste pakkujaid. Nii ei kvalifitseeru töölepingule pornofilmide näitlejad, striptiisitarid ja veebikaamerate ees esinejad.