EQT pakub tuule- ja päikeseparkide arendaja praegustele aktsionäridele 60 Rootsi krooni aktsia eest, mis on 43 protsenti rohkem kui OX2 väärtpaberi reedene sulgemishind.

OX2 praegune suuromanik Peas Industries AB, kellele kuulub 46 protsenti ettevõtte aktsiatest, teatas, et võtab pakkumise vastu. OX2 juurde moodustatud sõltumatu komisjon soovitas sama teha ka teistel aktsionäridel.

Ülevõtupakkumise jõustumiseks peab EQT enda valdusesse saama üle 50 protsendi hääleõiguslikest aktsiatest. Samuti peab tehingu heaks kiitma regulaator. EQT teatel on nende eesmärk omandada OX2st 90 protsenti ning tuua ettevõtte börsilt ära.

Rootsi taastuvenergia arendaja OX2 on seni arendanud projekte peamiselt kodumaal, Soomes ja Poolas, kuid 2022. aastal siseneti ka Eesti turule. Eelmisel aasta teatas OX2, et arendab Eestisse koos investeerimisettevõtte Dasos Capitaliga viit päikeseparki, mille koguvõimsus küündib 500 megavatini. „Eesmärk on esimese viie projekti puhul jõuda investeerimisotsuseni hiljemalt 2025. aastaks,“ seisis mullu mais avaldatud pressiteates.

OX2-te omandada sooviva EQT näol on tegu ühe suurima Rootsi börsiettevõttega, kes paikneb turuväärtuselt Spotify ja Volvo Groupi järel ning Assa Abloy ees viiendal kohal. 2023. aasta lõpus küündis EQT hallatavate varade maht 232 miljardi euroni.

Investeerimishiid teatas ülevõtupakkumist kommenteerides, et nad näevad taastuvenergia valdkonnas märkimisväärset kasvu, kuid kõrgemad intressimäärad, pikad arendusajad ja tarneahelate häired on pannud OX2 surve alla.

Keeruline seis on kajastanud ka OX2 aktsiahinnas: kui 2022. aasta augustis kauples ettevõtte väärtpaber üle 100 SEKi tasemel, siis eelmisel reedel küündis nende väärtpaberi hind veidi üle 40 SEKi.

EQT sõnul on neil plaan OX2 ärimudelit ka muuta. Kui seni on Rootsi taastuvenergia arendaja tegutsenud ettevõttena, kes pärast projektide lõpule viimist need energiafirmadele maha müüb, siis tulevikus võivad varad ka OX2-le alles jääda, kommenteeris investeerimishiid. Samas tõdes EQT, et valmidus projekte edasi müüa jääb OX2-le igal juhul alles.

„EQT on OX2-le järgmises etapis tugevaks partneriks, pakkudes vajalikku kapitali ja sügavaid valdkonnateadmisi, et kiirendada ettevõtte kasvuteekonda,“ lisas ülevõtupakkumise teinud investeerimisettevõte.

OX2 aktsia on täna uudise peale tõusnud 40 protsenti. EQT aktsiahind oli pärastlõunaks langenud üle kahe protsendi.