Skeleton alustab järgmise põlvkonna akutehnoloogiate teadus- ja arendustegevust Edela-Prantsusmaal Toulouse’is juba tänavu. Superakude ehk SuperBattery masstootmistehas soovitakse käivitada 2027. aastal.

2009. aastal Tartus asutatud Skeleton Technologies avas oma esimese tehase Saksamaal Dresdeni lähistel seitsme aasta eest. Leipzigis on valmimas ettevõtte superkondensaatorite masstootmistehas. Skeletoni peakontoris ja inseneeriakeskuses Tallinnas töötab enam kui 130 inimest.

Kaaluti mitut riiki

„Oleme esimene Eesti tööstusettevõte, kes on laienenud Euroopa kahte peamisesse tööstusriiki: Saksamaale ja Prantsusmaale. See on meie jaoks kahtlemata märgiline saavutus, mis aitab teed sillutada ka teistele Eesti rohetehnoloogia ettevõtetele,“ märkis Skeleton Technologiesi tegevjuht ja kaasasutaja Taavi Madiberk.

Madiberki sõnul kaaluti superakude teadus- ja arenduskeskuse ning uue tehase jaoks mitut asukohariiki. Prantsusmaa kasuks rääkisid nende muljetavaldavad sammud tööstuse taaskäivitamiseks rohetehnoloogiate abil. „Prantslaste huvi meie tegemiste vastu on olnud tähelepanuväärne ja meie Eesti päritolu nähakse seal olulise tugevusena,“ tõdes Skeletoni juht.

„Valisime Skeletoni järgmise teadus- ja arenduskeskuse asukohaks Toulouse’i, sest seal oleme lähedale nii oma klientidele kui ka maailmatasemel tööjõule ja teadusasutustele. Lähedas koostöös võtmeklientide ning juhtivate materjali- ja energiasalvestusekspertidega kiirendame järgmise põlvkonna akutehnoloogiate arendamist ja turule toomist,“ ütles Madiberk. Näiteks asub Oksitaanias muu hulgas lennukitootja Airbusi peakorter ja Thales’i kosmosetööstuse üksus. Toulouse’i ülikool on Euroopa juhtivaid materjaliteaduse uurimiskeskusi.

Rohetehnoloogia tõmbekeskus

Skeletoni laienemist tervitas Prantsusmaa majandusminister Bruno Le Maire: „Veel seitsme aasta eest ei olnud olemas ei Prantsusmaa ega Euroopa akutööstust. Investeerimisotsus Skeletoni toetamiseks läbi rohelise tööstuse maksukrediidi on osa Prantsusmaa taasindustrialiseerimise strateegiast.“

Oksitaania piirkonna president Carole Delga rõõmustas, et Eesti ettevõtte valik langes Edela-Prantsusmaa kasuks. „Skeleton Technologiesi saabumine on Oksitaania jaoks suurepärane uudis. Konkureerisime mitmete Euroopa riikide ja teiste Prantsusmaa regioonidega. Skeletoni otsus luua siia peale teadus- ja arenduskeskuse ka tulevane tehas näitab, et regioonist on saanud rohetehnoloogia tõmbekeskus. Meie jõupingutused selle valdkonna ettevõtteid toetava ökosüsteemi väljaarendamiseks on kandnud vilja.“

Skeleton Technologies on 2009. aastal Tartus asutatud Global Cleantech 100 ettevõte ja tehnoloogialiider kõrgvõimsusega enegiasalvestite valdkonnas. Üle 300 töötajaga ettevõte tegutseb Eestis, Saksamaal ja Soomes. Skeletoni peakontor koos inseneeriakeskusega asub Tallinnas.