„Pakume Euroopa investoritele ainulaadse väärtusega toodet – Indemo on esimene platvorm, mis võimaldab jaemüüjatel investeerida pankade ostetud hüpoteeklaenudesse Hispaanias. Diskonteeritud võlainvesteeringud (ingl discounted debt investments ehk DDI) loovad kinnisvarainvesteeringute puhul hea riski ja tootluse suhte, prognoositav aastane tootlus on umbes 15,1%,“ ütles Sergejs Viskovskis, endiste investeerimispankurite poolt Lätis asutatud finantstehnoloogiaettevõtte tegevjuht.

Ta rõhutas, et Indemo puhul on algusest peale seatud esikohale vastavus ja kasutajakogemus.

„Me ei ole kunagi teinud kompromisse täieliku litsentseerimise ja ELi regulatiivse vastavuse osas. Nii tagame, et kõik meie investeerimistooted vastavad täielikult ELi seadustele ja määrustele. Selline tegutsemisviis mitte ainult ei suurenda investorite usaldust Indemo vastu, vaid juhib tähelepanu ka sellele, kui pühendunud oleme läbipaistvusele ja aususele. Tootel on revolutsioonilised funktsioonid nagu kaardirežiimis investeerimine ning võimalus uurida investeerimisobjekte 3D- ning tänavavaates,“ rõhutas Viskovskis.

Investeerimine Hispaania kinnisvarasse alates kümnest eurost

Investeeringu turvalisus põhineb olemasoleval kinnisvaral, mitte arendusjärgus või ehitusriskiga kinnisvaral, mida pakuvad paljud teised investeerimisplatvormid. Investoritele tagavad kaitse ka nii Indemo Euroopa litsents kui ka investori vastutuskindlustuse summa, mis võib olla kuni 20 000 eurot vastavalt ELi direktiivi 97/9/EÜ alusel loodud Läti riiklikule investeeringute tagamise skeemile.

„Siseneme Eesti turule, sest meie litsents võimaldab meil pöörduda teie riigi investorite poole ning pakkuda neile ainulaadset võimalust investeerida Hispaania kinnisvarasse alates kümnest eurost. Siiani on investeeringud ja nende tulu olnud kättesaadavad ainult institutsionaalsetele investoritele. Teame, et Eesti jaeinvestorid on aktiivsed ning et teil on üsna suured ja populaarsed kinnisvaraplatvormid, mis rahastavad ja investeerivad peamiselt kohalikesse kinnisvaraprojektidesse,“ ütles Viskovskis. „Samuti näeme, et Eesti inimestele meeldib Hispaania ning arvestades elukvaliteeti ja väiksemaid geopoliitilisi riske, ollakse seal investeerimisse positiivselt meelestatud. Seda soodustab ka Hispaania hea makromajanduslik olukord ja kinnisvarasektor, mille kasvuväljavaated on Kesk- ja Ida-Euroopaga võrreldes soodsamad.“

Viskovskis rääkis, et hüpoteekidesse investeerimine on üks populaarsemaid viise stabiilse ja tervisliku tulu teenimiseks. „Indemo võimaldab ka kõige väiksematel investoritel hõlpsasti laenuturule siseneda ja kohe oma portfelli ehitamist alustada.“ Tema sõnul on investorite jaoks oluline, et Indemo pakutavad tooted on tagatud ELi liikmesriigis Hispaanias väljastatud pangalaenu tüüpi laenudega.

Kinnisvara valik investoritele

2023. aasta sügisel tegevust alustanud Indemo on juba meelitanud ligi 2 miljonit eurot investeeringuid rohkem kui 800 investorilt, kellel on usku Hispaania kinnisvaraturgu. Platvorm on Euroopas tuntud eksklusiivse kinnisvarainvesteeringute platvormina, mis avab nii Balti riikide kui ka ülejäänud ELi jaeinvestoritele võimaluse investeerida kinnisvaraga tagatud erilaenudesse ehk NPLide turgu Hispaanias.

Indemo kaasasutaja ja tegevjuht selgitab, milliseid kinnisvaraobjekte jaeinvestoritele pakutakse ja kuidas. Hispaanias on pangad kohustatud viivislaenud müüma, kui kinnisvara ostnud klient ei tasu pangale 12 kuu jooksul. ELi suuruselt neljanda riigi Hispaania järelturg on teiste ELi riikidega võrreldes suurim, ulatudes 2023. aastal 42,1 miljardi euroni. Ta märgib, et Indemo pakub ainult kinnisvara või muude hüpoteekidega tagatud võlgu. Indemo litsentseeritud võlateeninduspartnerid Hispaanias valivad välja kõige soovitumad laenud, mis on väljastatud hea hinnaga ja turustatava vara ostmiseks. Samuti pakuvad nad enne pangalt võla omandamist juriidilisi ja finantskontrolli teenuseid ning tagavad võla hilisema teenindamise ja sissenõudmise, sealhulgas sundmüüki pandud kinnisvara sundmüügi.

Indemo juht ütleb, et Hispaania kasuks otsustati ka investeeringute tõttu. Riigi kinnisvaraturg on küllaltki suur, väljakujunenud ja likviidne. Seal on üleilmse tähtsusega osalejad ja tervislik kinnisvarakliima, mida ei ole Ida- ja Kesk-Euroopa kinnisvaraturgudel. Lisaks sellele on Indemo Hispaania partneritel selle riigiga pikaaegne kogemus, nad tunnevad seda turgu suurepäraselt ning oskavad valida investoritele sobivaid tooteid.

Hea aeg investeerimiseks

„Hoolika valikuprotsessi abil tagame investoritele juurdepääsu kvaliteetsetele ja kinnisvaraga tagatud varadele, mis on paljulubava tootlusega. Hispaania partner investeerib võla omandamiseks oma käibekapitali. Kui oleme kontrollinud selle vastavust kvalifitseerimisnõuetele, jõuab see investeerimiseks Indemo nimekirja. Keskendutakse elamutele nagu korterid, ridaelamud või väikesed villad,“ ütles Viskovskis. „Nagu mainisin, saab investeerida alates kümnest eurost ning DDI varasem keskmine aastane tootlus on umbes 15,1%. Ajalugu näitab, et 90% hüpoteeklaenuvõlast tasutakse 18 kuu jooksul pärast investeeringu tegemist.“

Indemoga koostööd tegevad investorid on sisenemas maailma, kus kinnisvaraga tagatud erilaenud on suure, kuni 50% allahindlusega. See tähendab, et investeering näiteks 300 000 eurot maksvasse kinnisvarasse on vaid 150 000 eurot. Isegi kui võlgade ja kinnisvara sissenõudmine võtab aega neli aastat ja tagasisaadud kinnisvara väärtus langeb näiteks 270 000 euroni, on investoritel ikkagi märkimisväärne varu, et arvestada investeeringu tasuvusel kahekohalise summaga.

„Allahindluse pakutav puhver on strateegiline, tagades vastupanuvõime majanduslanguse ajal ja kasumlikkuse isegi siis, kui kinnisvaraturg kahaneb näiteks 20%. Hispaania kinnisvarahindade suurim ja äärmuslik, umbes 40% langus leidis aset ülemaailmse finantskriisi ajal, 2008. aasta märtsist kuni 2014. aasta septembrini,“ rääkis Indemo juht.

Viimastel aastatel on Hispaania kinnisvaraturul läinud paremini kui Balti riikide ja mõne teise Euroopa riigi turgudel. Hispaania SKP on jätkuvalt stabiilne ja positiivne ning see hoogustab ka Hispaania kinnisvaraturgu. Hispaania, Itaalia ja Portugali kinnisvarapakkumisi käsitleva juhtiva andmeteenuste osutaja Idealista andmetel tõusevad majade hinnad Hispaanias 2023. aastal võrreldes 2022. aastaga eeldatavasti 7%, samas kui üüriturg on veelgi drastilisemas olukorras: üüritasud tõusevad 9,2%, samas kui pakkumise keskmine kahanemine on suure nõudluse tõttu 12%.

Tasub mainida, et kinnisvarasse investeerimine on muutumas üha suurema osa noorte investorite valikuks. Hiljutisest Bank of America uuringust selgus, et enamik investoreid, kes on saamas täisealiseks maailmas, mis on nende hinnangul volatiilne, suhtuvad USA aktsiaturgudesse suure skeptilisuse ja umbusaldusega. 21–42-aastastest ameeriklastest usuvad 75%, et keskmisest kõrgemat tulu ei ole võimalik teenida vaid traditsioonilistesse aktsiatesse ja võlakirjadesse investeerides. 80% noortest investoritest otsivad alternatiivseid investeerimisvõimalusi, näiteks erakapitali, tooraineid, kinnisvara ja muid materiaalseid varasid. Võrreldes vanemate uuringus osalenutega, keda oli 21%, investeerib peaaegu 75% Y-põlvkonnast jätkusuutlikesse toodetesse ja riskikapitaliettevõtetesse.

Ameerika majandusajakirja Forbes andmetel moodustasid Y- ja Z-generatsiooni kuulujad 2021. aastal 43% kõigist koduostjatest USAs. See tuleb neile kasuks, sest kinnisvara on materiaalne vara, mis võib aja jooksul pakkuda stabiilset ja usaldusväärset tulu. Ei ole vahet, kas investeerite elamu- või ärikinnisvarasse – saate selle välja üürida ja passiivset tulu teenida. Võite saada pikaajalist kasu ka kinnisvara väärtuse tõusust. Lisaks kaitseb kinnisvarasse investeerimine inflatsiooni eest. Kui kaupade ja teenuste hind tõuseb, kipuvad suurenema ka kinnisvara üüritasud ja väärtus. Sellisel puhul pakub investeerimiskinnisvara teile rahaliselt kaitset, samal ajal kui kõik kulud tõusevad, kirjutatakse Forbesis.

Kuidas saada võlaturu investoriks

Registreerimine ja investeerimine toimub veebipõhisel investeerimisplatvormil. Potentsiaalne klient peab olema 18-aastane ELi kodanik, kellel on ELi pangakonto. Kui investor on platvormil registreerunud, saab ta juurdepääsu kõikidele platvormil saadavalolevatele võlainvesteeringutele, sealhulgas asjakohastele varade hindamistele, kaartide asukohtadele, peamisele investeerimisteabele ning regulatiivsele teabele, nagu ühtne investorile esitatav põhiteabe dokument, väärtpaberipakkumiste prospektid ja riskide avalikustamine.

Indemo.eu platvormi haldab investeerimisühing Indemo SIA, kellele on andnud litsentsi ja kelle üle teostab järelevalvet Läti Pank. Litsentsi number on 06.06.08.824/547. Eestis osutatakse teenuseid piiriülese teenuse osutamise õiguse alusel, ilma et nad asutaksid filiaali Eestis.

Investeerimine, kasutades finantsteenuseid, on seotud riskiga ja ei garanteeri, et investorid saavad paigutatud kapitali tagasi. Lisaks ei garanteeri varasemad tulemused ei garanteeri tulevast tulu.

Finantsteenust pakub Indemo SIA. Tutvu tingimustega veebilehel indemo.eu ja vajaduse korral pea nõu asjatundjaga.

Jaga
Kommentaarid