Vaadates möödunud aastat ja tänavuse aasta esimest kvartalit, siis Luminori andmete järgi ületab keskmine laenusumma 150 000 eurot ning keskmine laenuvõtja on 35-aastane. „Tavaliselt on sellises vanuses laenuvõtjatel üks või kaks väikelast ning kinnisvara soovitakse osta Tallinna külje alla, mitte väga kaugele kesklinnast,“ ütles Luminori Baltikumi eraisikute panganduse juht Tanel Rebane.

Ta lisas, et kui mõnda aega tagasi oli veel normaalsus elada kahetoalises korteris koos kahe lapsega, siis nüüd liigub mõttemall selles suunas, et igal lapsel peab olema oma tuba. „Need kel on võimalik, valivad koduks ridaelamu või paarismaja ning need, kellel selleks rahaline võimalus puudub, ostavad võimalusel suurema korteri. Ühtlasi peavad kolmekümnendate keskel olevad inimesed kodulaenu võttes oluliseks lasteaedade lähedust elamispinnale,“ selgitas Rebane.

Vanemaks jäädes tahetakse paariselamut

Luminori Baltikumi eraisikute panganduse juhi sõnul jõuab inimese rahaline võimekus tippu umbes 45-aastaselt. Selles vanuses sihitakse paariselamut või linnale lähedal asuvat maja ning väga oluliseks saab kooli lähedus.

„Tavaliselt võetaksegi vanuses 38–45 kõige suuremates summades laenu, sest siis on inimestel juba omajagu raha kogutud, samas on võimalik tagasimakseperiood veel piisavalt pikk. Sel perioodil ostetakse kõige innukamalt maju. Paljude inimeste rahaline võimekus jõuab tippu ka viiekümnendates, kuid siis enam sedavõrd suuri elamispindu ei osteta, sest lapsed on kodust välja kolinud ja nii palju lisatube enam tarvis ei lähe,“ märkis Tanel Rebane.

Ta tõi välja, et oluline muutus on toimunud 20–30-aastaste koduostjate seas – nende osakaal on alates 2023. aastast kõikide laenuvõtjatega võrreldes oluliselt langenud. Veel kaks aastat tagasi, kui euribor sedavõrd kõrgel tasemel ei olnud, moodustas see vanuserühm kõikidest laenuvõtjatest 30%, praeguseks on nende osakaal langenud poole võrra.

Rebane märkis veel, et kuni 25-aastaste noorte jaoks on peamine prioriteet, et kõik kohad oleksid kuni 15-minutilise jalutuskäigu või 10-minutilise rattasõidu kaugusel. Enamasti otsitakse väiksema pindalaga ja kesklinnas asuvaid ühe- kuni kahetoalisi kortereid, mille ostmiseks võetakse 30-aastase tagasimakse perioodiga kodulaen.

„Olgugi, et igas vanusegrupis võetud laenuperioodid on lepingute järgi pikad, vahetatakse tegelikult elu jooksul elamispindu mitmeid kordi, mille tulemusel jääb ühe laenu keskmiseks pikkuseks 10 aastat,“ sõnas Rebane.

Perioodil jaanuar 2023 kuni esimene kvartal 2024:

  • Iga kümnes laenuvõtja on kuni 25-aastane noor. Nende keskmine laenusumma jääb 126 000 euro juurde ja keskmine tagasimakse periood on 30 aastat.

  • Pea pooled uutest laenuvõtjatest jäävad vanusesse 26–35 aastat. Nende keskmine laenusumma on 166 000 eurot ja keskmine tagasimakse periood 28 aastat.

  • Kolmandik kodulanuklientidest on 36–45-aastased. Ka nende keskmine laenusumma jääb 166 000 euro juurde. Keskmine tagasimakse periood on 26 aastat.

  • Sarnaselt noorema vanusegrupiga moodustavad ka 46–55-aastased laenukliendid kokku kümnendiku. Nende keskmine laenusumma on 102 000 eurot ja keskmine tagasimakse periood 16 aastat.