Populaarne kiirmoekett Zara reklaamib seal töötamist toredana. Töötajad on just kui üks suur pere. Tegelikkus on aga väga erinev. Iltalehti rääkis poetöötajatega ja selgub, et väga paljud neist on tööl kokku puutunud halvustamisega ning on tavaline, et müüjad saavad kas paanikahoo või nutavad poe tagaruumis.

Soomlased said hispaanlastelt sõimata

Üks neist, kellega Iltalehti rääkis, oli Miia (nimi muudetud – toim). Ta töötas viimased 4–5 aastat poejuhatajana, kuid on tänaseks Zarast lahkunud. „Töötajaid hoiti hirmu all ja läbipõlemine oli tavaline,“ kirjeldas ta, lisades, et pea kõik poejuhatajad on olnud selle tõttu ka haiguslehel.

Zara omanik on Hispaania tekstiilikontsern Inditex ning Miia meenutas, kuidas soomlased pidid hispaanlastele alluma. „Hispaania juhtkond suhtus meisse kehvasti. Püstitatud eesmärgid olid naeruväärsed ja liiga kõrged – neid polnudki võimalik täita. Kui hispaanlased siia tulid, said paljud selle eest aga sõimata,“ rääkis ta.

Miia suhtles korduvalt personaliosakonnaga, et töökeskkonda ja -tingimusi kuidagi paremaks muuta, kuid sellest polnud kasu. „Sain alati vastuseks, et tuleb lihtsalt säilitada positiivne mõtlemine,“ ütles ta. Miia pidas vastu viis aastat, enne kui tal lõplikult kõrini sai.

Zara töötingimustega ei ole Soomes rahul ka kohalikud töötervishoiuga tegelevad ametid. Näiteks tuvastati 2023. aastal, et mitmes kaupluses on „kahjulikud psühhosotsiaalsed stressitegurid“. Lisaks toodi välja suur töörkoormus, kiire tempo ja organiseerimatus.

Ettevõtte sõnul nad tegelevad töötajate heaoluga

Iltalehti võttis ühendust ettevõtte Põhjamaade tegevjuhi Eirik Steeniga, kes kinnitas lehele, et töötajate heaolu on nende prioriteet. „Võtame kõiki töötingimusi puudutavaid teateid ja tagasisidet tõsiselt. Suhtleme pidevalt nii töötajate kui ka nende esindajatega, samuti ametitega,“ toonitas ta.

Steen lisas, et Zara pakub „inspireerivat töökeskkonda igasuguse tausta ja kultuuriga inimestele“.

Samas ei kommenteerinud ta ametnike ega ka töötajate kriitikat, kuna ettevõte „ei saa üksikjuhtumitest rääkida“.