Personalijuhtimise ühingu PARE, Eesti tööandjate keskliidu, Äripäeva ja Pärnu Juhtimiskonverentsi korraldatud konkursil tunnustuse võitnud Suursoo on üles kasvatanud rahvusvahelise IT-ettevõtete grupi OIXIO, mille ambitsioon rahvusvaheliselt laieneda inspireerib ka teisi suuremalt mõtlema ja ette võtma. Lisaks on ta innovatsiooni eestkõneleja, kes panustab peale enda ettevõtte arendamise süsteemselt aega ja energiat Eesti majandusruumi konkurentsivõime kasvatamiseks.

Ivo Suursoole auhinna üle andnud 2023. aasta parim juht, Verstoni asutaja Veiko Veskimäe rõhutas, et juhi kõige olulisem omadus on julgus olla ambitsioonikas. „Kõige muuga saavad kolleegid aidata ja vajaduse korral kompenseerida, aga organisatsiooni suuna ja lati kõrguse seab ette just tippjuht,“ selgitas Veskimäe. „Ivo on ambitsioonist palju rääkinud ning olnud seejuures julge ka enda ettevõtmistes seda latti järjest kõrgemale tõstma. Olen kindel, et antud tunnustus sunnib teda heas mõttes seda latti veel kõvasti kergitama ning annab samas head hoogu sellest üle hüppamiseks. Palju õnne ja kõrget lendu!“

Konkursi žürii liige, Eesti tööandjate keskliidu tegevjuht Arto Aas tõi esile, et Ivo on üks pühendunud innovatsiooni eestvedajaid ja inspireerib oma tegevusega julgeid plaane tegema ja ellu viima. „Vajame iseäranis pikalt kestnud majanduslanguses sellist eeskuju, kes innustaks nii ettevõtjaid kui riiki majanduse konkurentsivõime kasvatamiseks ambitsioonikalt järgmisi samme astuma,“ märkis Aas.

Žürii liige, personalijuhtimise ühingu PARE juht Kai Saard ütles, et rõõm oli näha, kui tugevate ja võimsate inimeste juhtidega seekordses finaalis tegu oli. „Ivo puhul hakkas tugevalt silma see, kuidas ta on strateegiliselt võtnud ja teinud aega, et Eesti majandusse läbi erialaliitude oma aega ja teadmisi panustada. Rääkimata sellest, et Ivo on hästi inimlik, konkreetne ja suure visiooniga juht,“ kommenteeris Saard.

Ivo Suursoo: unistamine on edasiviiv jõud, ka ettevõtluses

Ivo Suursoo, „Parim juht 2024“

Tulevikku ette näha ei suuda meist keegi, ent kõik meist, ka ettevõtete juhid oskavad unistada. Unistada sellest, kus võiksime olla kolme, viie, seitsme või ka kümne aasta pärast, samuti omada visiooni, kuidas sinna jõuda. Selline lähenemine aitab paika seada suuna, kuhu liikuda ja see aitab ka muutlikes ning ebakindlates oludes toime tulla.

Unistamisel peab olema ambitsioonikas. Mõistuse hääl ütleb sageli, et seada tuleb realistlikke eesmärke, näiteks kasvada 10 protsenti. Ent paraku ei ole see suurte saavutuste jaoks piisav. Suuri eesmärke aitab saavutada justnimelt suurelt unistamine. Kui näiteks võtta eesmärgiks kasvada kaks või kolm korda, siis toob see iseenesest kaasa ka püüde mõelda kastist välja ja teha midagi täiesti teistmoodi. Kui sedasi õnnestub saavutada kasvõi pool eesmärkidest, siis on see juba suur võit.

Kuidas aga leida juhina oma igapäevatöö kõrvalt aega unistamiseks? Vastus sellele küsimusele on lihtsam, kui esialgu tunduda võib – usalda oma inimesi ja ära püüa kogu tööd ise ära teha, vaid delegeeri seda teistele nii palju kui võimalik. Justnimelt ettevõtte juht peab olema see visionäär, kes unistab, mõtleb suurelt ja seab ambitsioonikaid eesmärke, mille poole koos oma inimestega püüelda.

Unistamisele ja visiooni loomisele aitab kaasa ka see, kui tuua oma ellu vaheldust ja tegeleda millegagi, millel on laiem ühiskondlik mõju. Olgu selleks siis hobid, vabatahtlik töö või miski muu. Kui lisaks tööle on elus veel midagi, mis pakub rõõmu, rahuldust ja tegutsemislusti, siis avardab see silmaringi ja aitab ka iseenda elu ning ettevõtmisi laiema pilguga näha.

Nii juhina kui ka inimesena on tähtis julgeda teha vigu ja mitte olla täiuslik. Sest õppimine toimub siis, kui mõista, et midagi läks valesti ja mõelda, kuidas sedasama asja õigesti teha. Oma eksimuste tunnistamine ja nendest õppimine on suur tugevus, sest need, kes oma vigu ei tunnista, ei saa nendest ka õppida ega seeläbi areneda.